Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще изстреля нови квантови комуникационни сателити през 2025 г.

10 октомври 2024 г. в 16:00
Последно: 10 октомври 2024 г. в 12:00

Пекин възнамерява да изстреля няколко малки сателита, поддържащи квантови комуникационни технологии, в ниска околоземна орбита през следващите три години.

Преди това Китай пусна две устройства, които демонстрираха успешното предаване на информация на големи разстояния по този начин.

Новите куб-сателити ще позволят на страната да направи голям скок в областта на квантовото криптиране и сигурното предаване на данни.

Два до три квантови комуникационни спътника ще бъдат изпратени в ниска околоземна орбита през 2025 г., съобщава China Business News, цитирайки Пан Джианвей, ръководител на Института за квантова информация и квантова технология към Китайската академия на науките.

Друго устройство ще бъде изведено в средна околоземна орбита през 2027 г.

Според учения, в рамките на 5-6 години Китай възнамерява да направи значителен скок в развитието на квантово-релейните технологии, което ще му позволи да създаде собствена квантова комуникационна мрежа.

Според представител на CAS, Пекин е отворен за международно сътрудничество в областта на квантовите технологии.

„Надявам се, че след като пуснем повече квантови спътници, можем да продължим да обсъждаме ефективното създаване на орбитални съзвездия за квантова комуникация и да използваме такива технологии в полза на цялото човечество“, добавя той.

Според предишни доклади, новият апарат ще работи във връзка с наземни мрежи, потенциално осигурявайки по-широко и по-глобално покритие.

Сателитът, позициониран в по-висока орбита, ще позволи по-дълги експерименти. На борда ще бъде монтиран телескоп с диаметър 600 мм, предназначен да предава фотони.

„Ние си сътрудничим с Националния център за космически науки, за да разработим сателит за средни и високи околоземни орбити. В бъдеще комбинация от сателити с висока и ниска орбита ще създаде огромна квантова комуникационна мрежа“, каза Пан през март 2023 г.

През 2016 г. Китай изстреля първото експериментално превозно средство Mozi в орбита, за да тества технологиите за квантова комуникация и криптиране. Сателитът тества използването на квантово разпределение на ключове и демонстрира квантово заплитане на рекордни разстояния.

Година след това, през 2017 г., пусна първата в света квантова оптична комуникационна линия с дължина 2000 км между най-големите градове на страната – Пекин и Шанхай.

През 2022 г. сателитът за квантова комуникация Jinan-1 беше изстрелян в ниска околоземна орбита, за да тества технологията за квантово разпространение на ключове.

В близко бъдеще организацията планира да представи нов дългосрочен проект в тази област, който се очаква да включва квантови сателити. Основната му цел ще бъде научно изследване – изучаване на черни дупки, тъмна материя и енергия, търсене на обитаеми екзопланети и разкриване на законите на Вселената.

Европейската космическа агенция планира да разработи своя собствена квантова комуникационна мрежа през 2023 г., като за тази цел беше отпусната безвъзмездна помощ на консорциум, ръководен от френско-италианската Thales Alenia Space. През август ракета Falcon 9 изстреля немски куб-сателит, за да тества квантово разпределение на ключове. „Боинг“ също планира да създаде свой собствен квантов сателит до 2026 г.

Категории на статията:
Орбита