Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пустинята Сахара се наводни: Такива дъждове не е имало от около 50 години

11 октомври 2024 г. в 11:05
Последно: 11 октомври 2024 г. в 10:46

Наводнения заляха пустинята Сахара. След обилните валежи, което е изключително рядко явление в региона, резервоарите в района се напълниха. Това не се е случвало през последните 30-50 години, коментират местни жители.

Мароканското правителство заяви, че в някои райони са паднали повече дъждове за два дни, отколкото обикновено падат за цяла година. В град Тагунит са регистрирани над 100 мм валежи за 24 часа.

Метеоролозите наричат ​​такива дъждове извънтропични бури.

Те могат да променят времето за месеци и дори години напред. Тъй като въздухът задържа повече влага, има повече изпарения и следователно повече бури.

Шест поредни години по-голямата част от Мароко страдаше от суша. Обилните валежи вероятно ще попълнят запасите от подземни води.

През септември резервоарите в региона се напълниха с рекордни темпове. Не е ясно обаче как септемврийските дъждове ще се отразят на сушата в дългосрочен план.

Водата мина през пустинни пясъци и оазиси, убивайки около 20 души в Мароко и Алжир. Тя нанесе и щети на реколтата на фермерите, пише The Independent.

Категории на статията:
Климат