Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа работи над проект за космическа докинг станция

15 октомври 2024 г. в 15:00
Последно: 15 октомври 2024 г. в 14:31

D-Orbit спечели договор на стойност 119 милиона евро от Европейската космическа агенция (ESA) за мисията RISE. Целта на мисията е да предложи удължаване живота на сателитите, съобщава ESA.

Проектът включва създаване на космическа станция, която ще покаже, че може безопасно да се приближи и скачи с геостационарен сателит, който се нуждае от удължаване на живота.

Планирано е RISE да бъде пусната през 2028 г. Мисията ще работи в геостационарна орбита в продължение на осем години.

Мисията RISE на ESA бележи важна стъпка към подобряване на услугите и технологиите в орбита, като зареждане с гориво, обновяване и сглобяване. Това са реално всички основни елементи за създаване на кръгова икономика в Космоса.

Съществена част от програмата за космическа безопасност на ESA е посветена на почистването и поддържането на орбитите на Земята чисти от космически отпадъци.

В дългосрочен план Агенцията се стреми да стимулира истинска кръгова икономика в космоса, минимизирайки въздействието на космическите полети върху Земята и нейните ресурси, където е възможно.

„Обслужването в орбита е логичното продължение на устойчивия подход на ESA към Космоса. Удължаването живота на сателитите позволява на космическите оператори да генерират повече данни и приходи от съществуващи вече космически активи, което значително подобрява както устойчивостта, така и конкурентоспособността ни“, коментира Йозеф Ашбахер, генерален директор на ESA.

В бъдеще не само удължаването на живота, но и зареждането с гориво, сглобяването, обновяването и рециклирането ще бъдат нормални дейности, извършвани на място, в Космоса.

Категории на статията:
Орбита