Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт се притеснява: Мисията на Илън Мъск може да унищожи Червената планета

16 октомври 2024 г. в 16:44
Последно: 16 октомври 2024 г. в 16:46

Илън Мъск заяви, че след 30 години на Марс ще бъде построен град с население от един милион души.

Но Андрю Коутс, физик и изследовател на Марс от Университетския колеж в Лондон, твърди, че заселниците ще замърсят Червената планета и ще застрашат търсенето на извънземен живот, пише Daily Mail.

Коутс твърди, че ако човечеството иска да разбере истината за извънземния живот на Марс, голям брой хора не могат да бъдат изпратени на Червената планета. Това би било пагубно за изследването на този далечен свят.

Съобщението на Илън Мъск за планове за изграждане на град на Марс с население от 1 милион души през следващите 30 години се появи в неговата социална мрежа X на 13 октомври, веднага след успешния пети тест на Starship.

За първи път ракетата-носител не само успешно изпрати кораба в Космоса, но и направи успешно кацане обратно на стартовата площадка.

Успешният тест породи надежди, че космическите пътувания, особено пътуванията до Луната и Марс, могат да станат по-евтини и по-ефективни. С помощта на Starship ще бъде възможно да се изпратят голям брой хора и товари.

Коутс предупреждава, че изграждането на човешко селище в огромен мащаб, ще постави сериозни предизвикателства пред учените.

Коутс е част от екипа, подготвящ мисия до Марс, по време на която марсоходът „Розалинд Франклин“ ще търси признаци на извънземен живот на Червената планета под нейната повърхност.

Учените са на мнение, че изпращането на огромен брой хора на Марс неизбежно ще замърси повърхността на планетата със земен биологичен материал. А това ще усложни търсенето на потенциален извънземен живот.

От друга страна, земният биологичен материал, доставен от хората на Марс, може дори да унищожи възможния живот на Червената планета.

Коутс вярва, че хората един ден ще могат да живеят на Марс, но техният брой трябва да бъде силно ограничен, тъй като съществува риск от замърсяване.

В същото време ученият смята, че космическият кораб Starship ще направи възможно заселването на Луната с голям брой хора и това не е проблем, защото за разлика от Марс, на Луната няма живот и риск от биологично замърсяване.

Категории на статията:
Слънчева система