Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект се оказа илюзия

17 октомври 2024 г. в 12:00
Последно: 17 октомври 2024 г. в 11:05

Изследователи от Apple Computer Company казаха, че отговорите, предоставени от големи езикови модели (LLM) като ChatGPT, създават илюзията за интелигентност, без да са резултат от реални логически разсъждения. Статия с резултатите от изследването е публикувана на сървъра за предпечат на arXiv.

Екипът се фокусира върху способността на интелигентните същества, включително хората, да правят разлика между важна и маловажна информация в ситуации, които изискват логичен анализ.

Изследователите предполагат, че истинската интелигентност включва способността да могат да се игнорират неуместни данни и да се фокусира върху същността на въпроса, какъвто е случаят с човешкото мислене.

За да тестват тази хипотеза, изследователите са включили малко количество външна информация в своите въпроси за LLM.

Те са задали стотици въпроси, използвани преди това за тестване на езикови модели, добавяйки допълнителни данни, които не са били свързани с темата.

Резултатите от експеримента показват, че LLM често се объркват с ненужни подробности, което води до неправилни или безсмислени отговори на същите въпроси, на които моделите преди това са отговорили правилно.

Това, според изследователите, показва, че LLM-ите нямат способността наистина да разбират и да мислят рационално.

По време на проучването е установено, че LLM са склонни да дават отговори, които са правдоподобни на пръв поглед, но при по-внимателно проучване се оказват неверни.

Например, когато LLMs са попитани какво „чувстват“, моделите дават отговори, които предполагат, че имат съзнателни усещания, което не е вярно, тъй като те нямат сензорни способности.

Въз основа на тези данни изследователите стигат до заключението, че съвременните езикови модели не притежават истинска интелигентност, а само идентифицират модели в текстовете и конструират отговори въз основа на статистическа обработка на данни.

Категории на статията:
HiTech