Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко време ще отнеме пътуването до Червената планета

17 октомври 2024 г. в 18:45
Последно: 17 октомври 2024 г. в 17:44

Пилотирана мисия до Марс е една от основните цели на НАСА. Но за да стигнете до Марс, трябва да вземете предвид различни фактори, които влияят на междупланетните пътувания.

Разбира се, най-бързият начин да стигнете до Марс е със скоростта на светлината, но това е невъзможно. Поне засега. Колко време тогава ще отнема да стигнете до Марс с помощта на съществуващите технологии, пресмята Space.

При изчисляване на времето за полет до Марс е необходимо да се вземе предвид броят на гравитационните маневри, които космическият кораб трябва да извърши около планетите от вътрешната Слънчева система, количеството гориво и масата на кораба.

Разбира се, важен фактор е и самото разстояние до Марс, което непрекъснато се променя.

Орбитата на Марс е доста ексцентрична и орбиталната равнина е наклонена спрямо орбиталната равнина на Земята.

На Марс му трябва повече време, за да завърши едно завъртане около Слънцето, отколкото на Земята.

Следователно възможността за полети до Марс възниква е възможна на всеки 26 месеца. Освен това средното време за полет до Червената планета е средно 9 месеца. В едната посока. Общо в двете посоки пътуването ще отнеме приблизително 21 месеца, защото, за да се върнете, ще трябва да изчакате на Марс 3 месеца, докато Земята и Марс застанат в подходящото положение.

Марс е четвъртата планета от Слънцето и втората най-близо до Земята след Венера. Но разстоянието между Земята и Марс непрекъснато се променя, докато планетите обикалят около Слънцето.

Теоретично най-бързият начин да стигнете до Марс би бил, когато Червената планета е в най-близката си точка до Слънцето, а Земята в най-отдалечената.

Така планетите ще бъдат разделени от разстояние от 54,6 милиона км. Но това никога не се е случвало досега.

Единственият път, когато Марс беше много близо до Земята, беше на разстояние от 56 милиона километра през 2003 г.

Важно е да се разбере, че полетът до Марс не се извършва по права линия и следователно това създава трудности при изчисляване на траекторията на космическия кораб.

Марс и Земята са най-отдалечени, когато са от противоположните страни на Слънцето. Тогава планетите са разделени от приблизително 400 милиона км.

Въпреки това изчисленията на времето за полет до Марс се основават на средното разстояние между планетите – 225 милиона километра.

Ако беше възможно космическите кораби да се движат със скоростта на светлината (300 000 km/s), тогава това разстояние би могло да бъде изминато за около 12,5 минути. Но според известните закони на физиката, пътуването по-бързо от скоростта на светлината е невъзможно.

Някои физици теоретично смятат, че такава възможност съществува и че може да се постигне дори още по-голяма скорост. За тази цел обаче ще бъдат нужни специални двигатели, за чието производство ще бъде нужда специална енергия.

Някои съвременни технологии теоретично биха могли да позволят на хората да стигнат до Марс много по-бързо от 9 месеца.

Слънчевата сонда Parker на НАСА е най-бързият космически кораб в историята.

През септември 2023 и 2024 г. устройството, при приближаване до Слънцето, успя да достигне скорост от 635 266 км/ч. А през декември тази година трябва да достигне скорост от 692 000 км/ч.

Ако беше възможно да се оборудва космически кораб с по-голяма версия на двигателя на слънчевата сонда Parker, хората биха могли да достигнат Марс само за около 15 дни. Очаква се бъдещите ядрени ракетни двигатели, които се разработват в момента, да позволят на астронавтите да достигнат до Марс за 3-4 месеца. Засега това са само проекти.

Категории на статията:
Слънчева система