Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се шансът астрономите да засекат извънземни радиосигнали в Космоса

18 октомври 2024 г. в 10:58
Последно: 18 октомври 2024 г. в 10:59

Специалисти, които се занимават с търсене на извънземни цивилизации от института SETI, с подкрепата на колеги от други изследователски центрове, извършиха цялостно сканиране на радиосигнали, идващи от звездната система TRAPPIST-1.

TRAPPIST-1 е звезда, разположена на 40 светлинни години от Земята, в орбита от няколко планети, от които 2 или 3 изглежда са в обитаемата зона (или поне често навлизат в нея). Оценките за вероятността за съществуване на живот там варират от близо 100% до около нула.

Сътрудниците на института SETI направиха много важна стъпка в тази посока, пише Scitechdaily.

Те предполагат, че интелигентният живот, ако е възникнал в тази система преди достатъчно време, може да бъде открит на повече от една планета.

Това означава, че съществува теоретична възможност за засичане на сигнали, предавани от един свят към друг.

В изследването си астрофизиците са използвали решетката на радиотелескопа Allen.

В търсене на теснолентови сигнали (като тези, изпратени в космоса от нашата цивилизация), той сканира най-широкия диапазон от честоти в системата TRAPPIST-1, която съдържа милиони потенциални радиосигнали.

При първото филтриране техният брой е намален до приблизително 11 000, а след нов етап на внимателен анализ остават само 2264.

До известна степен учените са останали разочаровани: нито един от тези сигнали не е имале подчертано „интелигентен“ характер.

Разбира се, с развитието на технологиите расте и шансът да открием разум в Космоса, казват експертите и не се отказват от своето търсене.

Тагове:
Категории на статията:
Вселена