Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черните дупки са портали към други Вселени?

21 октомври 2024 г. в 15:30
Последно: 21 октомври 2024 г. в 14:44

Във Вселената има огромен брой черни дупки, които поглъщат материя и светлина. Гравитацията вътре в тях е толкова странна, че обикновената физика не намира обяснения за много от събитията.

Още през 2010 г. теоретичният физик Никодем Поплавски предположи, че черните дупки може да са портал към друга Вселена. Тази теория може да даде обяснение и на въпроса как е възникнала нашата Вселена.

Въпреки че теорията привлече голямо внимание преди 14 години, сега тя все още е актуална сред физиците, пише Popular Mechanics.

Теорията на Поплавски за черните дупки се основава на концепцията за сила, наречена усукване. Тази сила се държи по същия начин, както гравитацията действа върху материята във Вселената.

Учените вярват, че тази концепция може да промени разбирането на физиката, тъй като космологичното усукване може да елиминира безкрайностите и да направи физиката крайна.

Според теорията на Поплавски, така наречената друга страна на черна дупка не завършва в сингулярност, а вместо това е свързана чрез мост на Айнщайн-Розен или червеева дупка с нещо наречено бяла дупка.

Ако една черна дупка абсорбира светлина и материя, тогава бялата дупка ги освобождава навън.

Физикът смята, че при изключително висока плътност усукването се явява като гравитационна, отблъскваща сила и може да предотврати появата на сингулярност.

Поплавски коментира, че този космически тунел може да обясни създаването на цялата материя в нашата Вселена.

Снимка: Pixabay

Според физика, когато родителската Вселена на черната дупка се е сринала поради усукване, сингулярността не е възникнала. Така материята създава ново пространство, което по същество е нашата Вселена.

Експлозията на материя, настъпила от другата страна на черната дупка, се смята от физика за Големия взрив, създал нашата Вселена.

Поплавски, подобно на някои други учени, е привърженик на теорията за големия отскок. Тази теория предполага, че нашата Вселена е родена от друга Вселена, която се свива и след това разширява. И това се случва завинаги.

Физикът вярва, че първоначалният приток на материя от бялата дупка в новата Вселена е предизвикал верижна реакция за създаване на милиард пъти повече материя и тласък на разширяването на нашата Вселена.

Един от най-големите проблеми с тази теория е, че е изключително трудна за доказване.

Деян Стойкович от университета в Бъфало казва, че теорията на Поплавски е логична, но все още среща проблеми с доказателствения материал. Той смята, че Поплавски трябва да намери конкретни доказателства, за да извади теорията си от чисто хипотетично състояние в нещо, което има смисъл от научна гледна точка.

За щастие има няколко начина за това, казва ученият. Проучването дали Вселената е затворена или природата на първоначалното разширение на пространството чрез изучаване на космическото микровълново фоново лъчение, останало от Големия взрив, може да потвърди тази теория.

Категории на статията:
Мистерии