Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хъбъл“ засне летяща към Земята галактика

22 октомври 2024 г. в 10:03
Последно: 22 октомври 2024 г. в 10:03

Космическият телескоп „Хъбъл“ на НАСА сподели ново изображение на спиралната галактика Messier 90, една от най-ярките и големи в съзвездието Дева.

Изображението, получено от камерата от ново поколение, се отличава с детайлност и позволява да се разгледа по-отблизо галактическия диск, неговия газов облак и ядро.

Галактиката Messier 90, известна още като M90 или NGC 4569, се намира на 55 милиона светлинни години от Земята.

Това е една от малкото галактики, които се приближават до нашата планета с течение на времето: нейната орбита в клъстера Дева се е ускорила толкова много, че M90 постепенно напуска обичайното си местоположение.

Астрономите измериха други галактики в клъстера, които се движеха със същата скорост, но в обратна посока, и установиха, че M90 ще продължи да се приближава до Земята, като постепенно се трансформира от спирална галактика в лещовидна.

Във вътрешната част на диска на Messier 90 има региони, където активно се образуват нови звезди. На снимката това са червени точки, причинени от специален вид радиация – Н-алфа.

Преди около 300 милиона години галактиката се движеше по траектория, която минаваше близо до центъра на клъстера Дева, но поради високата плътност на газа в централната му част, M90 изпитваше силно съпротивление – почти същото като насрещен вятър. Това накара големи количества газ да избягат от галактиката, създавайки дифузен облак около M90, който можем да видим на новото изображение. Тук вече не могат да се образуват нови звезди, което кара спиралната галактика постепенно да „умре“.

Преди пет години, през 2019 г., учени от НАСА заснеха изображение на Messier 90 чрез комбиниране на данни, получени от камерата WFPC2 на борда на „Хъбъл“ през 1994 г.

Новото изображение е получено благодарение на оборудване от следващо поколение – широкоъгълната камера WFC3, благодарение на която са извършени наблюдения през 2019 и 2023 г.

Снимката е много по-подробна от предишната и дава по-пълна представа за това как изглежда прашният диск на галактиката, нейният газов облак и яркото ядро.

По-рано „Хъбъл“ представи ново изображение на галактиката NGC 5248 в съзвездието Воловар на разстояние около 42 милиона светлинни години от нашата планета.

Категории на статията:
Вселена