Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде е дошла водата на Земята и каква е ролята на слънчевия вятър

25 октомври 2024 г. в 20:28
Последно: 25 октомври 2024 г. в 20:28

Източникът на вода на Земята е тайна, която обхваща екзопланетите и концепцията за обитаемост. В един по-широк смисъл водата на Земята или е била част от планетата от самото начало на нейното формиране, или е била „доставена“ по-късно, вероятно от астероиди и комети.

Нови проучвания показват, че неумолимият слънчев вятър може би също е изиграл някаква роля.

За да се опитат да разберат как водата се появила на Земята и в Слънчевата система, изследователите изучават съотношението на изотопите на Земята и в метеоритите.

Изотопният състав на водата на Земята е най-близък до примитивните метеорити. От друга страна, той се различава от състава на кометите.

Това означава, че водата на Земята идва от същия космохимичен резервоар, който е източник и за примитивни метеорити.

А може би водата на Земята има няколко източника?

Може би част от нея е създадена в Космоса много преди формирането на Земята и останалата част от Слънчевата система и след това по някакъв начин е стигнала до Земята…

Ново проучване, публикувано в The Astrophysical Journal, изследва как може да се появи вода в следствие на сблъсъка на слънчевия вятър с повърхности, съдържащи минерали, в които има кислород. Нарича се „Приносът на звездния вятър към произхода на водата върху повърхностите на съдържащите кислород минерали“.

Слънчевият вятър е постоянен поток от заредени частици, главно протони и електрони, излъчвани от Слънцето. Но може ли вятърът да провокира създаването на водни молекули?

Чешки изследователи са тествали 14 минерала, съдържащи кислород. Експериментите са включвали две фази: в първата се тества дали минералите ще произвеждат вода под въздействието на слънчевия вятър, а във втората се тества тяхната адсорбционна способност.

При предишни проучвания бе установено, че възниква химическа реакция между водородни йони и силикатни минерали, когато скалните материали са изложени на слънчев вятър. Някои изследователи наблюдават образуването на ОН (хидроксид) и вода, докато други откриват само ОН.

Няма съмнение относно резултатите от тези тестове и способността на слънчевия вятър да създава вода.

„Експерименталните резултати, обобщени в тази работа, фокусирани върху повърхностното бомбардиране от водородни атоми, ясно подкрепят теорията на Ридберг за взаимодействие на водородни или деутериеви атоми и йони с повърхностен кислород на оксидни минерали“, обясняват авторите.

Атмосферата и магнитосферата на Земята я предпазват от слънчевия вятър, така че вятърът не може да създаде вода директно на повърхността на Земята. Проучването обаче показва, че вятърът може да създаде вода на повърхността на други тела, като астероиди, и водата може да бъде адсорбирана и задържана от тях, а след това „доставена“ на Земята чрез удари.

Категории на статията:
Явления