Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени откриха нещо тревожно в обикновената салата

2 юни 2025 г. в 18:47
Последно: 2 юни 2025 г. в 18:47

Изследователи са установили, че опасни вещества и добавки от почвата могат да попаднат в храната ни – опасни частици са открити в хранителни култури като маруля, пшеница и моркови, пише Science Alert, цитирайки списание Environmental Sciences Europe.

Откакто човечеството изобрети пластмасата преди повече от 150 години, тя се превърна в истински проблем за планетата.

Предишни проучвания вече показват, че малки пластмасови частици вече са попаднали в почвата, въздуха и подпочвените води, а освен това са открити и в телата на хора и животни.

Малки пластмасови частици попадат в почвата, носейки със себе си опасни добавки и замърсители: тези вещества са открити в хранителни култури като маруля, пшеница и моркови. Сега учените предупреждават, че пластмасата може да прониква в телата ни чрез почвата и марулята.

В ново проучване, биотехнологът Джоузеф Боктор от университета Мърдок в Австралия и неговият екип, проследяват как пластмасата и химикалите, от които е произведена, попадат в земеделските земи и пресните продукти.

Изследователите са изчислили, че стотици хиляди тонове микропластмаси попадат в земеделските почви в Европа и Северна Америка всяка година.

„Смята се, че 22 500 тона микропластмаси попадат в почвата на Обединеното кралство всяка година само чрез торове и добавки“.“.

Мулчирането с пластмаса е често срещана селскостопанска техника, която включва полагане на пластмасови листове върху почвата, за да се потиснат плевелите, да се задържи влагата и да се поддържат по-равномерни температури на почвата.

Тази практика успешно е увеличила добивите на култури и ефективността на водата.

В същото време популярността на пластмасовия мулч го превърна в основен източник на микропластмаси и нанопластмаси в земеделските почви.

Нови изследвания показват, че утайките от отпадъчни води, биоразградимите вещества и органичните торове са източниците на микропластмаси, които попадат в зърнените ни храни и зеленчуци. И решение за този проблем дасега не е открито…

Категории на статията:
Здраве