Американска компания придоби съмнителен апарат на студен ядрен синтез

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Американската компания Industrial Heat е придобила правата над технологията на прословутия (и доста съмнителен) апарат за студен ядрен синтез Energy Catalyzer, или E-Cat.

Това устройство е разработено от италианския изобретател Андреа Роси, осъждан за измами, който вече доста години твърди, че е успял да създаде машина, която произвежда повече енергия, отколкото употребява – мечта, която физици, инженери и изследователи от цял свят  отдавна се опитват да постигнат.

Та ако въпросната система наистина работи, то с лекота може да даде на света огромни количества евтина енергия, без да вреди на околната среда. През май 2013 година Роси обявил, че независима група е потвърдила работоспособността на неговото изобретение. Но резултатите от тази проверка не били рецензирани, а статията „оставяла без внимание някои важни детайли, например позовава се на някакви „неизвестни добавки“, вместо точно да посочи какви химикали участват в реакцията“, отбелязва Popular Science.

Има много основания за скептично отношение към новата технология, като се отчита, че нейната работоспособност така и не е потвърдена, принципът на работата ѝ е основан на „непозната химична реакция“. Роси и преди е представял фалшиви изобретения и нееднократно е отказвал изпитания на E-Cat от трети лица, например от НАСА, допълва Popular Science.

И все пак Industrial Heat от Северна Каролина се надява да „направи тази технология широкодостъпна“, както става ясно от официалното ѝ заявление. „Светът се нуждае от нов, екологичен и ефективен източник на енергия“, казва говорителят на компанията Джей Ти Вон. „ Подобна технология рязко ще повиши стандартите на живот в развиващите се страни и ще снижи вредата за околната среда, нанасяна от производството на енергия.“

Дали?

Категории на статиите:
Еврика!

Коментари

  • Ти Вон е напълно прав в сентенцията си за развиващите се страни. Обаче това е неприложимо за България, в която и до ден днешен самозвани професорчета и нагли и тъпи академичета /кой ли пък ги е избирал за такива/ все още живуркат с остарелите си допотопни представи за „закона“ за съхранение на енергията или първия и втори „закон“ на термодинамиката. Тези бунаци все още не знаят, че всеки физичен закон може да се нарушава елементарно чрез отделяне на енергия от “ вакуума“ – Етер, защото не са се и докосвали да квантова електродинамика и въобще не знаят, че енергията на Вакуума е практически неогарничена.
    Само в Американското патентно ведомство са известни около 50-70 патента на действащи устройства с добавена енергия на изхода си, проверени от екперти, но италианското устройство на А. Роси е най-ефективно от всички тях. Ние можем само да приветствуваме разработката на такива прости, но крайно ефективни устройства и тяхното внедрение във всеки дом.

    кирил марков 23 февруари 2015 10:45 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори