Американски учени: Америка вече не е пример за демокрация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Съединените щати вече не могат да се смятат за идеал на демокрация за целия свят, тъй като самите те не се явяват демократична страна. До този неочакван извод стигнали американски учени.

САЩ вече не са демокрация, тъй като политическите решения, вземани от държавата, не служат на потребностите на гражданите, а на интересите на неголяма група хора, преставляващи така наречения икономически елит.

Германското делово издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten нарича „поразителен“ този извод на учените от Принстънския университет.

Резултатите от изследването, проведено от един от най-старите и престижни американски университети, са „важни и от гледна точка на външната политика: ако Америка се въвлече в някакъв конфликт – както например сега с Русия, – то правителството на САЩ действа не в интереси на американския народ, а изхождайки от търговски интереси“, пише изданието.

Основен резултат от изследването е това, че политическите и обществените групи, представляващи интересите на американците, както и самите американски граждани в повечето случаи „имат незначително влияние или изобщо нямат никакво влияние върху политиката на своята страна“, цитира DWN изследването.

Като изучили многобройни допитвания до общественото мнение, принстънските учени стигнали до извода, че основният принцип на американската Конституция – подчинението на властта на волята на мнозинството – по никакъв начин не се реализира на практика.

„Нашият анализ показва, че повечето американци всъщност оказват доста незначително влияние върху политиката. Разбира се, американците имат право на глас, свобода на словото и събранията. И все пак, доколкото във властта доминират мощни икономически организации и неголяма група влиятелни политици, то претенциите на Америка да се смята за образец на демократично общество предизвикват сериозни съмнения“, пише в изследването.

Изводите на учените следва да станат сериозно предупреждение за европейските лидери, смята изданието. Проблемите и конфликтите, с които днес се сблъсква светът, в голяма степен са породени от политиката на САЩ, която отдавна обслужва интересите на ограничен кръг лица.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори