Анализ на езика прогнозира предателството

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

"Апотеоз на войната", Государственная Третьяковская галерея, Москва
Антония Михайлова

Учени разказаха по какъв начин, благодарение на анализа на езика на партньора, може да се прогнозира неговото бъдещо предателство.

Изводите си учените са изложили по време на 53-тата годишна среща на Асоциацията по компютърна лингвистика, проведена в периода 26–31 юли в Пекин съвместно със 7-ата международна обединена конференция по обработка на естествения език. За изследването на учените съобщава сайтът на Корнуелския университет.

Специално за изследването учените разгледали кореспонденцията между участници в онлайн игра, имитираща условията преди Първата световна война. В тази игра побеждава този, който завладее целия свят, а за тази цел участниците трябва да постигнат договорености с други страни. Общо учените анализирали повече от 145 000 съобщения от 249 онлайн игри.

Специалистите разделили на две групи изучените текстове. Към първата те отнесли съобщенията, които в бъдеще водели до измама на събеседника, а във втората попадали съобщенията с правдива информация.

Настроението на играчите, тяхната приветливост, както и ключови думи, изобразяващи мотиви, като например планиране и претенции, били изобразявани от учените във вид на схеми на алгоритми, които след това позволили да се прогнозира вероятността от измама на събеседника.

Сред най-очевидните изводи учените назовават това, че събеседникът става по-позитивно настроен и учтив преди предателство, а също, че кореспонденцията между предателя и неговата жертва става по-небалансирана. Освен това жертвата преди предателство използва доста повече думи, което според учените може да послужи като доказателство за нейното неведение за предстоящото предателство.

Учените отбелязват, че в речта на хората принципно има незабележими от пръв поглед обрати, които все пак са достъпни за проследяване от компютри и могат да се използват за предупреждение за предстоящото предателство.

Езикът, според изследователите, се явява форма на специален сигнал, а неговото изследване позволява да се посочи не гарантирано планирано предателство, а само намерението за неговото извършване, допълва Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори