Антигравитационно устройство повдига вода без захранване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Хората никога не са изоставяли опитите за търсене на начини да придвижат водата по хоризонталата и вертикалата на различни разстояния с най-малки физически и енергийни разходи.

Най-големи затруднения винаги са възниквали с изкачването на водата в планината. Идеята да се осъществи това без носачи и без мощни помпи изглежда фантастична, но екип изследователи от университета Бейханг в Пекин показват, че това е възможно, и то без какъвто и да било външен източник на енергия, макар и засега само в рамките на микрохидродинамиката.

В природата и науката има редица примери, когато течността самостоятелно се издига на неголямо разстояние поради действието на капилярните сили. Китайските учени се опитали да подобрят тези естествени свойства с помощта на повърхностно напрежение и суперхидрофобен материал (последният отблъсква водата).

За създаването на такъв материал, който станал ключов елемент в това технологично решение, медна решетка била обработена с алкален разтвор, вследствие на което на нейната повърхност се образували микроскопични „джобчета“. След обработката мрежата придобила силни водоотблъскващи свойства.

Суперхидрофобният материал бил поставен на долния край на вертикална пластмасова тръба. В горната част към нея под прав ъгъл била съединена още една тръба, която завършвала с малко коляно. Когато в тръбата има вода, медната мрежа не ѝ позволява да се стича, но сама по себе си не допринася за движението ѝ нагоре.

В естествената помпа предварително се въвежда малко количество вода за грундиране на стените. Главното действие започва, когато под решетката се подаде малка капка вода, която се изкачва нагоре и продължава още по-нагоре, изтласквана от следващата постъпваща отдолу капка.

Главна роля в придвижването на водата нагоре по микроканала има повърхностното напрежение. Когато капката докосва голям по обем стълб течност, енергията, която обикновено я поддържа в сферична форма, се изразходва за повдигане на водата.

В статия, публикувана в изданието Advanced Functional Materials, изследователите отбелязват, че тяхното антигравитационно устройство може да придвижва вода само на един сантиметър височина, след което гравитацията взема връх над повърхностното напрежение на водата.

И все пак разработчиците са сигурни, че технологията им ще намери приложение в микрофлуидни устройства, микродетектори и други високотехнологични схеми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори