Астрофизик: Скоро ще разкрием мистерията на тъмната материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/ESA
Ивайло Красимиров

Все още на тъмно

През 17 век астрономите предполагат съществуването на обекти във вселената, които не излъчват светлина и могат да бъдат засечени единствено чрез гравитационните сили, взаимодействащи с другите обекти около тях. Тогава те не са предполагали обаче, че тази хипотеза е само началото на мистериозна сага, която ще преследва света на физиката в продължение на столетия: какво е тъмна материя?

4 века по-късно ние все още знаем твърде малко за това, какво представлява тъмната материя. Знаем, че не абсорбира и не излъчва светлина, но гравитационните й сили вероятно носят отговорност за необяснимото огъване или пречупване на светлината в галактиките, наблюдавани през телескопите на Земята. Това всъщност е единственият начин, по който можем да вадим някакви изводи за тъмната материя към днешна дата.

Няколко кандидати за причината за съществуването на тъмна материя бяха предлагани през годините. Едно от изследванията лансира идеята, че тъмната материя са всъщност масивни гравитони. Това всъщност е сложно, защото предполага учените да обяснят наличието на хипотетична частица с наличието на друга хипотетична частица. Много научни екипи публикуваха различни доклади и калкулации за това какво е и какво не е тъмната материя, опитваха да обяснят как можем да „хванем“ предполагаемата частица, но дори най-чувствителният детектор на света – LUX не може да покаже резултат.

Приклещване на енигматичната частица

Носителят на награди за теоритична астрофизика Приямвада Натараян сподели в интервю за Scientific American оптимизъм, че скоро ще открием енигматичната частица:

Мисля, че може да сме далеч в нашите очаквания за свойствата на частицата на тъмната материя, което може да е причината тя да остава илюзорна към днешна дата.

„Наистина сме близо до решаването на тази мистерия с липсващата частица. Това прилича на място, на което е извършено престъпление – имаме мотива, също и оръжието като доказателство, но тялото липсва. За мен има няколко предстоящи вълнуващи развития, които чакам с нетърпение в следващите 3-5 години, които ще разбият тази интелектуална безизходица.“

Технологиите в наше време се развиват с невероятна скорост, което ни позволява да видим много повече от това, на което сме свикнали в миналото. Физиците са оптимисти, че ще открият хипотетичната частица:

Мисля, че сме на път да направим гигантски скок и да разкрием истинската същност на тъмната материя много скоро,

казва още Натараян. Пълното й интервю може да видите тук.

Вижте още за тъмната енергия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори