Астроном разгадава тайните на Моне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Наблюденията на небесните тела и доброто познаване на историята могат да разкажат кога е била нарисувана една или друга картина.

Доналд Олсън, астроном и професор по физика от Тексаския университет (САЩ), е изучил картината на прочутия импресионист Клод Моне „Импресия. Изгрев“.

 

„Импресия. Изгрев“ показва мъгливото пристанище на френския град Хевър. Съдейки по всичко, художникът е нарисувал пейзажа на 13 ноември 1872 година, около 7,35 часа сутринта местно време.

На схемата е изобразен Хавър през 70-те години на XIX век. Моне може да е нарисувал „Импресия. Изгрев“ в стая на Hotel De l’Amirauté, посочен тук с черна точка. Стрелката сочи към ниското слънце, показано на картината.

На тази дървена гравюра от 1878 година е показан проект за строителство на пристанището в Хавър. Силуетите на крановете и строителните платформи може да се видят в дясната страна на картината на Моне.

Снимките показват фасадата на Hotel De L’Amirauté.

Изхождайки от ракурса на картината, изследователят смята, че Моне е работил зад прозореца, отбелязан с жълто кръстче на снимката.

Доналд Олсън е на мнение, че художникът е изобразил пристанището точно така, както го е виждал. На рисунката е представено сравнение на друга картина на Моне с картичка от края на XIX – началото на ХХ век.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори