Астрономите видяха раждането на звезда гигант

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Wolfgang Steffen, Instituto de Astronomía, UNAM
Антония Михайлова

 Почти две десетилетия наблюдения на формираща се звезда гигант в съзвездие Лебед с телескопа VLA помогнаха на астрономите да получат представа за ранните фази от раждането на подобни светила и снимки на такива „зародиши“, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

„Нашето разбиране как растат и се раждат звездите гиганти, съдържа доста повече пропуски, отколкото текущите представи за формирането на слънцеподобни светила.

Изключително ни провървя, че можем да наблюдаваме този процес според това как се променя зародишът на звезда. Очакваме, че ще научим още много неща благодарение на този обект“, казва Карлос Караско-Гонсалес от Националния автономен университет на Мексико.

Гонсалес и колегите му повече от 18 години наблюдават формиращата се гигантска звезда W75N-VLA2 в съзвездие Лебед, отдалечена от нас на 4200 светлинни години, с радиотелескопа VLA. Първите данни и снимки на тази протозвезда били получени с негова помощ през далечната вече 1996 година.

Новата порция данни, получени от обновения VLA в края на миналата година, показва, че раждащата се звезда встъпва в нова фаза на развитие. Сега у зародиша на звездата са се появили своеобразни космически „уши“ – снопове нагрята материя, които се изхвърлят от светилото откъм неговите полюси.

Както обясняват учените, променил се е не просто външният вид на светилото – изменили се и процесите, които протичат в него. Засега учените не знаят какво ускорява и изхвърля материята на „ушите“ – за тази роля в еднаква степен претендират налягането на светлината на новородената звезда, която засега е само 300 пъти по-ярка от Слънцето, и нейното магнитно поле, следи от което Гонсалес и колегите му доста неочаквано открили.

Ако е вярна първата хипотеза, то тогава звездата е встъпила в „гореща“ фаза на развитие – с други думи, тя се е свила до такава степен, че нейните недра са се нагрели до достатъчно високи температури.

Ако „ушите“ са се формирали от магнитното поле на бъдещото светило, то то трябва да остава сравнително студено и „рехаво“. Както се надяват Гонсалес и колегите му, бъдещите наблюдения на W75N-VLA2 ще помогнат да се разбере кой от тези механизми е задействан в раждането на „ушите“, пояснява РИА Новости.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори