Авария на орбита (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Прогрес
© NASA (iss023e030584)
Антония Михайлова

Държавна комисия в Русия изяснява причините за аварийната ситуация, възникнала на транспортния транспортен кораб „Прогрес“, който стартира от Байконур на 28 април. Изводите на комисията ще станат ясни на 13 май. Но отсега е ясно, че аварията няма да се отрази на пилотираните полети към МКС и на самата станция.

Сутринта на 28 април транспортен товарен кораб „Прогрес М-27М“ стартира от Байконур. Това е 59-ият рейс на руския кораб към Международната космическа станция и вторият с ракета носител „Союз – 2.1а“. Стартът и полетът на ракетата преминават в автоматичен режим. По план само след шест часа „Прогрес“ ще се скачи със станцията.

Ръководителят на Федералната космическа агенция Игор Комаров разказва, че за „секунда и половина преди изчисленото време за отделяне от третата степен на ракетата носител е фиксирано прекъсване на телеметричната информация“.

Два дни специалистите от руския Център за управление на полети се опитват да възстановят връзката с кораба. Според първия зам.-ръководител на Федералната космическа агенция Александър Иванов е взето решение да се осигури максимална безопасност. За тази цел било необходимо да се откажат от скачване с МКС и да започнат мероприятия по сваляне на кораба от орбита и неговото потопяване.

С установяването на причините за аварията в момента се занимава държавна комисия, която ще направи изводи на 13 май. „В момента е създадена подгрупа на държавна комисия, която се занимава с анализ на извънредната ситуация, за да се отчете всичко при подготовката на следващите стартове“, казва Иванов.

В над 30-годишната история и 150 старта на товарни кораби „Прогрес“ това е втората авария. За космонавтите и астронавтите, които сега се намират на МКС, животът продължава нормално. На станцията има всичко необходимо за работата на екипажа.

Първият зам. генерален конструктор на РКК „Енергия“ и ръководител на полетите на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов отбелязва, че според международното правило за целия етап космонавтите имат всичко необходимо. Етапът е времето до следващия старт или на „Съюз“, или на товарен кораб.

Корабът не представлява особена опасност и за земните жители. Тъй като при слизане от орбита товарният кораб, според специалистите, ще изгори в плътните слоеве на атмосферата. „Нашият опит с потапянето на товарни кораби „Прогрес“ показва че елементи от конструкцията, да не говорим за горивото, няма да долетят до повърхността на Земята. Всичко ще изгори в плътните слоеве на атмосферата“, отбелязва Соловьов.

Произшествието няма да се отрази и на пилотираната програма на полетите. Сега в Центъра по управление тренира международен екипаж. Американският бордови инженер Чел Линдгрен и японецът Кимия Юи са дебютанти в Космоса, а командирът на кораба „Союз ТМА-17М“ – руският космонавт Олег Кониенко, ще се отправи към орбита за трети път. По думите му бордовите инженери са „преминали голямо количество тренировки тук, в НАСА и ДЖАКСА, в Канада. Затова ще се справят, когато се озовем в Космоса“.

Стартът на пилотирания кораб с ракета носител „Союз – ФГ“ е планиран за последните дни на май.

Безпилотният товарен кораб „Прогрес“ е създаден на базата на космическия кораб „Союз“ за подсигуряване на работата на дългосрочните орбитални станции. Той се произвежда в РКК „Енергия“ в Корольов. „Прогрес“ тежи около 7,5 тона, а първият му старт е на 20 януари 1978 година. Оттогава той е извършвал полети към станциите „Салют“, „Мир“ и МКС.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори