Балтийският „Хилядолетен Сокол“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Страстите около загадъчния обект, открит през август миналата година на дъното на Балтийско море, продължават да кипят. Редица експерти са убедени, че непознатият артефакт няма никакво отношение към Космоса, макар че толкова прилича на кораба на Хан соло „Хилядолетен сокол” от „Междузвездни войни”. Една от версиите гласи, че това е секретна военна база на нацистите, а друга – че това е просто скала.

За предполагаемото НЛО светът чу за първи път от шведския изследовател Питър Линдберг и Денис Асберг, които миналото лято търсили шведски търговски кораби, потопени от фашистите по време на Втората световна война. Хидролокаторът засякъл на дълбочина 300 фута на дъното на морето тайнствен обект с кръгла форма, с диаметър 18,2 метра. Но достигането до него се оказало невъзможно.

„В нашата работа често ни се налага да се сблъскваме със странности, но за 18 години професионална дейност на това поприще никога не съм виждал нещо подобно”, твърди Линдберг.

Уфолозите веднага решили, че на дъното на Балтийско море лежи летяща чиния. Според историята на уфологичните наблюдения неидентифицирани летящи обекти неведнъж са засичани над вода, а също да излитат от нея. Нерядко летящи чинии се появявали и близо до кораби и самолети. Не е изключено също космически кораб да е претърпял поражение и да се е оказал на морското дъно.

НЛО дори са обвинявани в смъртта на някои морски обитатели. Особено често това се случва с делфини и китове. Те на цели стада се мятат на бреговете и загиват. Например в района на Тасмания през последните девет години са приключили със себе си 2768 кита и 146 делфина. Американският уфолог Д. Росел е направил статистика, която говори за това, че самоубийствата на морските обитатели най-често е точно в районите, където са наблюдавани неидентифицирани летящи обекти.

Да се върнем към „балтийската аномалия”. През юни т.г. Линдберг и Асберг се върнали, за да изследват находката, и успели да я заснемат на видео. Месец по-късно са получени данните от хидролокацията, които навели специалистите на извода, че става дума за свръхсекретна база от времето на Втората световна война, снабдена с оръжие срещу подводници.

Според шведския морски офицер в оставка Андерс Аутелус това е съоръжение с размери 200 на 25 фута с двойни бетонни стени, които през годините на войната са могли да служат за блокиране на сигналите на руски и английски подводници, намиращи се в този район.

Но професорът по геология от Стокхолмския университет Фолкер Брюхерт смята, че „балтийското НЛО” е обикновена скала. В това го убедило изучаването на образци от мястото на находката. „Тъй като Балтийско море се е появило при топене на ледници, тези скали вероятно са се образували по същото време”, предполага професорът.

Но Брюхерт не коментира факта, че близо до обекта престават да работят спътникови телефони и камери. На свой ред колегата му – геологът Дан Форари, смята, че не бива да се прибързва с изводите, докато не се проведат допълнителни изследвания.

„Засега не отдавам голямо значение на никакви интерпретации. Поне едно правдоподобно обяснение има – обектът да е база на нацистите, на която е установено оръжие срещу подводници”, казва той.

Това далеч не е първият „уфоложки” епизод в района на Балтийско море. Например на 27 юли 2008 година над Сините езера (близо до Калининград) в продължение на час кръжал загадъчен сребрист диск. Плажуващите на брега хора започнали да махат с ръце – хората били убедени, че приветстват извънземни. Мнозина заснели феномена с камерите на мобилните си телефони. Но Министерството на извънредните ситуации и Балтийският флот отказали коментари по темата.

Източник: Pravda.ru

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори