Бил Гейтс: Роботите, които отнемат работни места, трябва да плащат данъци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НОВИ ПРАВИЛА

Роботите ще отнемат работата на някои хора. Всъщност е само въпрос на време, преди процесът да се задълбочи. Увеличаването на автоматизацията ще направи много хора безработни, а по-малко работещи хора означава по-малко плащане на данъци. Въпросът е кой ще поеме разликата, ако автоматизацията е неизбежна.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс предлага роботите, които отнемат работата на хората да плащат данъци.

В моментът работникът, който, да кажем върши работа на стойност 50 хиляди долара в завода, приходът му се облага и той плаща данъци върху дохода, плаща социални осигуровки, всички тези неща… Ако робот започне да върши същото, би трябвало да облагаме него до същото ниво“, казва Гейтс в интервю пред Quartz.

Данъците на този робот биха могли да бъдат плащани от компанията, която ще спестява пари от ефективността на автоматизираната работна сила или просто фирмите, които наемат роботи да бъдат облагани с допълнителен данък. Събраните пари могат да се използват за всичко – от грижата за пенсионерите до подкрепата на проекти в държавните училища. Гейст вярва, че съпротивата на компаниите, „наемащи“ роботи, няма да бъде голяма.

ДА НАПРАВИМ РАЗЛИКАТА

Половината от работните места към днешна дата вече са в риск да станат излишни, заради бума в технологиите и автоматизацията, а доказателствата за индустриално бъдеще, базирано на автоматизираната работна ръка, са навсякъде около нас. Според доклад на McKinsey, около 60% от всички работни места имат най-малко 30 на сто дейности, които могат да се автоматизират с наличните към днешна дата технологии. С напредването на технологиите тези показатели само ще растат.

Всъщност идеята на Гейтс вече е предложена от юристи на Европейския съюз, но законът е отхвърлен. Друго предложение, което предлага решение на проблема е въвеждането на универсален базов доход, нещо, на което индустриалецът Илън Мъск е голям привърженик.

Независимо какво решение ще предпочетат да обсъждат правителствата за предпазване на „органичните“ работници в ерата на автоматизацията, Гейтс е категоричен, че това е нещо, за което трябва да се говори сега:

Как точно ще се направи и измери …. ок, но е интересно да започнем разговорите на тази тема сега. Защото разговорите ще бъдат интересни и ще се появят нови идеи за инвестиции, които може да се направят.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментари

 • пълен психопат!

  мирослав 28 февруари 2017 09:37 Отговор
 • Божичко, госпожице, това означава, че е паднала цената на труда! Нали роботът заедно с храната струва три четвърта цент на час! Та това е просто смешно, госпожице; всички фабрики или пукат като жълъди, или бързат да си купят роботи, за да поевтинят производството.
  Хелена. Да, и изхвърлят работниците на улицата.
  Бусман. Ха-ха-ха, та това се разбира от само себе си! А ние, мила душице, ние пуснахме междувременно петстотин хиляди тропически робота в аржентинските пампаси да отглеждат пшеница. Бъдете така добра и ми кажете, колко струва у вас един фунт хляб?
  Хелена. Нямам представа.
  Бусман. Виждате ли, във вашата добра стара Европа хлябът струва само два цента; но това е наш хляб, разбирате ли? Два цента един фунт хляб; а Лигата на хуманността няма представа за това! Ха-ха, госпожице Глори, вие не знаете какво е прекалено скъпо парче хляб. За културата и така нататък. Но след пет години… хайде да се хванем на бас!
  Хелена. Какво?
  Бусман. Че след пет години цените ще паднат на нула цяло и десет. Милинки, за пет години ние ще се удавим в пшеница и във всичко възможно.
  Алквист. Да, а всички работници по света ще бъдат без работа.

  uprising 20 февруари 2017 22:42 Отговор
 • „Ро-бот-ски-те вой-ски не ща-дят ни-ко-го в зав-зе-ти-те зе-ми. Из-би… Из-били са над седем-стотин хи-ляди мир-ни гра-жда-ни…“ Мирни хора, Хелено!Ах, прекрасна госпожице, та ние ги правим толкова икономично! Сто и двайсет долара заедно с облеклото, а преди петнайсет години един робот е струвал десет хиляди! Преди пет години им купувахме дрехи; сега имаме собствени тъкачници и даже изнасяме платове, пет пъти по-евтини от платовете на другите фабрики. Моля ви, госпожице Глори, вие колко плащате за метър платно?

  uprising 20 февруари 2017 22:40 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори