Биолози доказаха, че пчелите подлежат на дресура

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Британски специалисти са успели да обучат пчели да дърпат връвчици, за да получат храна, и са установили, че насекомите впоследствие разпространяват наученото в колония – свидетелство за висок интелект, въпреки миниатюрния мозък, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „PLOS Biology“.

Изследователите от университета „Куин Мери“ в Лондон отбелязват, че експериментите, използвани често за тестване на интелекта на примати и птици, показват за първи път, че и насекоми са способни да се справят със задачата и да предадат умението на следващи поколения.

Настоящото проучване е поредното в подкрепа на твърдението, че способността за учене и предаване на знания и умения не е резервирана само за човека, но е присъща и за много животни, в това число и насекоми.

Т.нар. „културно разпространение“ не изисква високата познавателна способност на човека, нито е характеристика, присъща единствено на хората,

казва съавторът на изследването Клинт Пери.

В експериментите специалистите са успели да обучат 23 екземпляра от група от 40 пчели да дърпат с крачка връвчици, прикрепени към дискове, които изпълняват функцията на изкуствени цветя, но са закрити от прозрачен капак. В центъра на дисковете е поставена храна. Единственият начин пчелите да се „доберат“ до нея е да се научат да издърпват „изкуствените цветя“ изпод капак с помощта на прикрепените към тях връвчици.

В друга група от необучени пчели само две от 110 насекоми са се справили със задачата.

В група от пчели, на която била предоставена възможност да наблюдава обучени насекоми, 60 процента от екземплярите успешно са овладели умението.

Експериментът е завършил с поставянето на обучени пчели в колонии. Изследователите са установили, че техниката се разпространява успешно сред по-голямата част от пчелите работнички.

Крайната цел на британските специалисти е да проучат мозъчните механизми, благодарение на които тези насекоми с миниатюрни мозъци овладяват сложни задачи и разпространяват наученото. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори