Битка между извънземни през 1665 година

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Гравюра, съпътстваща описанието на Еразъм Франциски.
Димитър Димитров

На 8 април 1665 година в 2 часа следобед рибари, пуснали котва близо до Бархьофт (тогава в Швеция, днес в Германия), съобщили, че са наблюдавали кораби, които водят битка в небето. След битката, над небето кръжал тъмен обект.

„След известно време на небето се появил плосък кръгъл обект, като чиния, който приличал на огромна шапка на мъж… Цветът му бил като на затъмнена луна и преминал точно на църквата Св. Николай. Там останал неподвижен до вечерта. Рибарите, уплашени до смърт, не искали да гледат повече спектакъла и прикрили лицата си с ръце. В следващите дни те се почуствали зле, като изпитвали силни болки в главата и крайниците. Много хора на науката мислеха дълго по този въпрос“, пише Еразъм Франциски през 1689. Хората на науката, за които говори Франциски, не успели да разгадаят мистерията.

Сега със случая са се захванали Крис Аубек (Chris Aubeck) и Мартин Шоу (Martin Shough), които правят детайлно изследване в юнския брой на списание EdgeScience. Аубек е основател на международния архивен проект Magonia Exchange, а Шоу е сътрудник в Националния авиационен център за докладване на аномални явления (NARCAP).

Двамата анализирали различни възможни обяснения на странната случка. Веднага зачеркнали някои небесни явления – например невъзможно е това да е било хало (леден ореол), защото в свидетелствата на хората се споменава за ъгъла на Слънцето, който тогава не позволявал такова явление.

Възможно ли е да е било мираж?

Фата Моргана заснета в Санта Круз (Калифорния). Brocken Inaglory/Wikimedia Commons

Фата Моргана заснета в Санта Круз (Калифорния). (Brocken Inaglory/Wikimedia Commons)

Фата Моргана е вид мираж, който се появява точно над хоризонта при присъствието на определена смесица от топлинни слоеве във въздуха. Миражът се променя често и понякога може да изглежда като няколко обекта, които се движат точно над хоризонта. Но при случаят от 1665 година корабите били по-високо в небето, за да е възможно това да е Фата Моргана. Също така мираж не може да обясни „чинията“, която е останала над църквата до вечерта. Миражите Фата Моргана не са стабилни за дълго време.

Фата Моргана на източния бряг на Австралия. (Timpaananen/Wikimedia Commons)

Фата Моргана на източния бряг на Австралия. (Timpaananen/Wikimedia Commons)

Възможно ли да е било ято птици?

Изглежда битката е започнала с появата на ято птици. Аубек и Шоу правят резюме на свидетелствата: „Голямо ято птици се появи на небето. След като летели известно време в синхрон, образували нещо като „дълъг коридор“ в къща. Това се превърнало във военен кораб, който приближавал от север, следван от безброй други кораби. След това друга група военни кораби дошла от юг и се движела в посока северозапад. Излезли огън и дим, когато двата главни кораба изстреляли свистящи гюлета един към друг. Корабът, който идвал от север, се оттеглил, след това се върнал и тръгнал на юг. Още две флотилии се появили от запад на изток. Техните кораби били по-малки. След като димът се разнесъл, рибарите можели да видят счупените мачти на южната флотилия и човек, облечен в кафяви дрехи с шапка в едната ръка, който гледал как хората бягат.“

Ято скорци.  (Walter Baxter/Wikimedia Commons)

Ято скорци. (Walter Baxter/Wikimedia Commons)

Според Аубек и Шоу съществува теоретична вероятност необикновено голямо ято скорци да създаде впечатление за подобна сцена. Ятата понякога се сливат и летят като един обект преди да се разделят. Възможно е през пролетта на 1665 скорците да са били принудени да се движат на запад от Балтийско море заради необичайни климатични условия.

Но огромно ято скорци отново не може да обясни тъмният обект, който е стоял неподвижен в небето до идването на нощта. Възможно ли е това, което са наблюдавали рибарите да е било комбинация от няколко миража и необикновено голям брой скорци?

Според Аубек и Шоу това е „забележителен случай“ и трябва да бъде смятан за едно от първите свидетелства за летящи чинии.

Оригиналната статия е публикувана в The Epoch Times.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори