„Божествената частица” е научното откритие на 2012 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Сп. Science провежда мониторинг на годината и предлага на читателите рейтинг на най-интересните и важни научни постижения, направени през 2012 г. По традиция журналистите в изданието избират 10 главни събития и избират от тях един победител. 

Хигс бозонът – Божествената частица

Този път списъкът безусловно е оглавен от открития на Големия адронен колайдер Хигс бозон, или наречен още „Божествената частица”. Революционният пробив е направен от физиците на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). На 4 юли те обявиха, че е открита нова елементарна частица. Тогава от ЦЕРН съобщиха, че тя е последното бяло петно в теорията за устройството на Вселената.

Съществуването на бозона е предположено от английския физик Питър Хигс преди около 40 години.

Денисовецът – новият вид човек

Не е оставено без внимание и сериозно антропологично откритие – разшифроването на генома на „денисовия човек”. Наименованието си видът е получил от името на пещера в Алтайския край, където са открити фрагменти от скелета на древни хора. Учените са изяснили, че „денисовците” са населявали Южен Сибир и Средна Азия преди около 40 000 години.

Генетичният код на древните сибирци е разшифрован в Института по еволюционна антропология „Макс Планк” в Лайпциг, където специалистите са потдвърдили родството му с гвинейските аборигени.

Марсианският поход на „Кюриосити”

Най-главното постижение в космическия отрасъл тази година безспорно е кацането на американския марсоход „Кюриосити” на Червената планета.

Апаратът, стартирал от Земята през ноември 2011-а, се спусна на Марс на 6 август тази година. Мисията му трябва да изпълни четири основни задачи, а именно: да получи сведения за живота, климата и геологията на планетата, както и да я подготви за идването на човека. Стойността на проекта е около 2,5 млрд. долара.

Механичната ръка

Следващото постижение в списъка е на инженери, специализирани в медицински изследвания. Те създадоха уникална протеза, която се управлява от мозъчните импулси. Очаква се технологията да изведе на ново равнище живота на хора с ограничени възможности.

В Специалистите от Пенсилвания признават, че засега стойността на подобно оборудване е прекалено висока за обикновените хора, но се надяват, че в скоро време изобретението им ще стане достъпно и ще може да помага на хиляди парализирани хора.

ENCODE – ДНК енциклопедия

За едно от сериозните постижения в областта на генетиката Science признава приключилия проект ENCODE, така наречената енциклопедия на ДНК елементите. Изследванията са продължили 10 години и са установили, че генетичният код, който носи със себе си всеки човек, е много по-активен, отколкото са смятали учените. Така в постоянна дейност се намират около 80% от генома.

Изследвания на специфични гени

Специалистите са разработили технологията TALEN, която може да променя или например да деактивира специфични гени. Експериментите са провеждани с животни, но успехът им позволява да се говори за това, че е възможно в близко време учените да успеят да отстранят генетични дефекти при хората.

Рентгенова снимка на белтъчна молекула

Едно откритие може да помогне на хората с редки заболявания. То е направено в хода на експерименти в областта на рентгенология. С рентгенов лазер експертите са направили първата снимка на молекулата на белтъка.

Неутринни детектори

Сред важните научни събития на 2012-а са резултатите от експеримент с неутринни детектори. В международна програма са взели участие специалисти от Европа, САЩ, Русия и Китай. Учените са изследвали превръщането на щамове неутрино от едно в друго. Целта на опитите е да се разбере защо Вселената има толкова много материя и толкова малко антиматерия.

Майоранови квазичастици

Експертите от Science не са пропуснали главното постижение на нанотехнологиите тази година. Дълго време те са се занимавали с търсене на фермион, за който италианският физик Еторе Майорана е говорил преди 80 години. В края на краищата холандските физици и химици са успели да докажат съществуването на въпросната частица. В перспектива това откритие може да помогне в създаването на квантови компютри.

Изкуствена яйцеклетка

Японски специалисти излъгаха самата природа и успяха да създадат изкуствена яйцеклетка от ембрионални стволови клетки на мишки. В близко бъдеще този пробив може да помогне за създаването на органи и други елементи за човешкия организъм.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори