Да помогнем на ЦЕРН да експериментира с антиматерия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

AEGIS/CERN
Антония Михайлова

Физиците публикуваха в мрежата материали от експерименти с антипротони, за да могат всички желаещи да определят траекториите на частиците.

Учените подчертават, че дадените експерименти на ЦЕРН за първи път се предоставят за публичен анализ.

Изследователите се обръщат към интернет потребителите за помощ в подготовката на експеримент, чиито резултати ще могат да изяснят как антиматерията реагира на гравитацията, се казва в съобщението на сайта на Европейския център по ядрени изследвания.

Повечето учени смятат, че гравитацията действа на антивеществото по същия начин, както на обикновеното. Но редица теоретици са на мнение, че антивеществото трябва да реагира по различен начин на гравитацията.

Експерименталната проверка на реакцията на антиматерията ще бъде проведена от физиците в експеримента AEGIS. За този антипротонен комплекс AEGIS ще „изстрелва” атоми антиводород. Прелитайки известно разстояние, атомите ще падат на повърхността от обикновеното вещество. В резултат антиматерията и материята ще анихилират, пораждаки пиони и по-тежки частици. След това тези частици ще преминават през специален гел, който ще прави траекториите им видими.

По тези траектории учените ще следят точката, в която е настъпила анихилацията, и по дистанцията, преодоляна от частиците, ще определят как анихилацията реагира на гравитацията.

Експериментът с антиводорода ще започне през 2015 г. Физиците се готвят за него, „стреляйки” по повърхности от различен материал с антипротони.

Антипротоните са прекалено леки, за да може да се изучава върху тях влиянието на гравитацията, но тази подготвителна работа ще помогне на изследователите на настроят алгоритмите, необходими за автоматичното проследяване на траекторията на частиците. Първоначално тези алгоритми ще бъдат разработени за експерименти с неутрино.

За да „обучат” компютъра да разпознава траекторията на частиците, част от тази работа първоначално трябва да се извърши ръчно, за да има изкуственият интелект образец за подражание.

Точно тук физиците се обръщат за помощ към интернет потребителите. Те са изложили в мрежата материали от експерименти с антипротони, за да могат всички желаещи да определят траекториите на частиците.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментари

  • Sample Tadalis Sx Soft п»ї0 5 Propecia Finasteride Zithromax Oral Suspension [url=http://genericcial.com]online pharmacy[/url] Using Propecia Effects

    MiguRormwago 6 октомври 2017 20:30 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори