Да се хванем за зелено!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Днес в 18,57 часа българско време Слънцето пресича небесния екватор и навлиза в Северното полукълбо. С други думи, идва астрономическата пролет.

Пролетното равноденствие тази година настъпва днес, 20 март, и още от името му става ясно, че денят е равен на нощта. Слънцето застава точно на изток и залязва точно на запад (всъщност почти точно поради атмосферната рефракция) и продължителността на деня е 12 часа.

Толкова сме свикнали да казваме „денят на равноденствието“, че вероятно мнозина не знаят следния факт – равноденствието като такова не е ден, а строго определен момент от времето. Това фактически е мигът, когато Слънцето преминава от Южното полукълбо на небесната сфера в Северното.

В това време нашето светило се намира точно над екватора на Земята и осветява равномерно двете полукълба на нашата планета. След това звездата преминава в Северното полукълбо от небесната сфера и при нас настъпва астрономическата пролет.

Интересно е, че именно по това време денят в Северното полукълбо се увеличава с най-голяма скорост. През зимата, след зимното слънцестоене, денят започва да нараства много бавно, само с няколко секунди на денонощие.

Също толкова бавно той ще расте и през юни, преди лятното слънцестоене. Докато сега към светлината на деня се прибавят по няколко минути, което доста лесно се забелязва сутрин или вечер.

Равноденствието е едно от първите астрономически явления, които са се научили да разпознават нашите далечни предци. В стари времена тези дни се смятали за голям празник.

Но и днес в някои страни пролетното равноденствие е празник и почивен ден. Такъв е например празникът Новруз при тюркските и иранските народи, което в превод означава „нов ден“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори