Далечна свръхнова блести 20 пъти по-ярко от целия Млечен път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Beijing Planetarium / Jin Ma
Антония Михайлова

Учени откриха свръхярко избухване на свръхнова в далечна галактика в съзвездие Индианец, чиято яркост превишава 20 пъти сумарната яркост на целия Млечен път, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

„Ако сме честни, все още не знаем какъв механизъм може да е предизвикал такъв взрив и да е послужил за източник на енергията за свръхновата ASASSN-15lh. Нейното изучаване може да доведе до появата на нови теории и откриване на нов клас свръхнови и ние с нетърпение очакваме шанса да дадем отговори на тези въпроси в следващите години“, казва Субо Донг (Subo Dong) от университета на Пекин (Китай).

Както разказва Донг, взривът на тази свръхнова, чиято яркост в пика е била около 570 милиарда пъти по-висока от тази на Слънцето, се е случил през юни 2015 година в галактиката APMUKS(BJ) B215839.70–615403.9, отдалечена на 3,8 млрд. светлинни години от нас.

За четири месеца, в които я наблюдавали учените, тя е отделила толкова енергия, колкото Слънцето би могло да изработи за 90 милиарда години, което е почти 50 пъти по-дълго, отколкото то ще просъществува в сегашния си вид.

Свръхновата е фиксирана от телескопите на проекта ASAS-SN – автоматична мрежа от множество телескопи, следящи цялото нощно небе над Южното полукълбо на Земята и фиксиращи всички ярки изригвания, които се случват в Млечния път и извън неговите предели.

Яркото изригване бързо привлякло вниманието на учените и Донг и колегите му започнали неговото изучаване с измерване на разстоянието до галактиката, където се е взривила тази звезда. Когато астрономите осъзнали, че взривът е настъпил в толкова далечна галактика, били поразени – яркостта на това изригване, превишаващо всички мислими предели, било невъзможно да се обясни с всички съвременни теории за тяхното формиране.

Освен необяснимата свръхвисока яркост ASASSN-15lh има изключително необичаен спектър, който не прилича на структурата на излъчване на нито една друга ярка свръхнова. Това допълнително усложнява търсенето на възможни „прародители“ на това изригване и обяснението на това, как тя е могла за миг (по астрономически мерки) да затъмни две дузини галактики от рода на Млечния път.

И все пак астрономите имат хипотеза, потенциално обясняваща нейното съществуване. Първо, нейният спектър има някои сходства със свръхярките свръхнови от първи тип, които се образуват в резултат на сливане на бели джуджета или неутронни звезди.

По тази причина учените смятат, че неин прародител може да е магнетар – бързо въртящ се пулсар, неутронна звезда с много мощно магнитно поле. Огромната мощност на взрива на ASASSN-15lh говори, че този магнетар трябва да притежава невъзможно висока скорост на въртене – хиляда оборота в секунда, и КПД на взрива, почти равен на 100%.

Подобен взрив е възможен, но изключително слабо вероятен, и в такъв случай по-ярките свръхнови едва ли могат да се формират по подобен начин, което прави ASASSN-15lh най-ярката магнетарна свръхнова в цялата Вселена.

Друг възможен вариант е взрив на престаряла и много голяма звезда, чиито недра са били почти изцяло лишени от „метали“ – елементи, по-тежки от водород и хелий. Отчитайки значимостта на това откритие, екипът на Донг е успял да убеди НАСА да му предостави наблюдателно време на „Хъбъл“, чиито инструменти според надеждите на учените ще помогнат да се проясни природата на този ярък космически феномен.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори