Дойде човекът и съсипа всичко

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

За последните 6000 години човекът е променил Земята до неузнаваемост. Това, което е станало със света на растенията и царството на животните, е поради човешката дейност, изяснили американски изследователи.

Най-вероятната причина за упадъка, както смятат изследователите, се заключава в бързото нарастване на човешката популация. „Изводът, който сме принудени да направим, се заключава в това, че системните изменения в екологията водят след себе си изменения във взаимоотношенията на биологичните видове“, казва Уолър.

Обикновено взаимодействието между видовете на континентите се явява по-стабилно, отколкото на островите. И все пак, както смята Уолтър, днес ситуацията на континентите започва да напомня ситуацията на островите.

В хода на изследване учените са изяснили, че поради човешката дейност е настъпило измиране на огромно количество биологични видове.

Впрочем научната общественост отдавна е стигнала до извода, че хората са „ускорили“ процеса по естествено изчезване на видовете няколкостотин пъти. Например гибелта на гигантски животни през ледниковия период е била следствие от дейността на първобитните ловци. Измирането на големи животни е довело до разкъсване на екологичните вериги и рязко спадане на продуктивността на растителността, останала без „торове“.

Според изследването на учените, публикувано в сп. Nature, в продължение на повече от 300 милиона години между биологичните видове е имало неизменни и здрави взаимоотношения.

Но дошъл човекът и променил всичко.

Американските учени са провели мащабно изследване на това, как биологичните видове са взаимодействали помежду си през половината от съществуването на многоклетъчния живот на Земята.

“Не очаквахме и не можехме да си представим, че ще видим изкопаеми останки от цялото това дълго време- Представители на царствата на животните и растенията, прекрасно взаимодействащи си помежду си, практически не са се променили в продължение на 300 милиона години.

След това са преживели силен упадък за последните 6000 години“, казва Доналд Уолър, един от авторите на изследването и професор по ботаника в университета Уисконсин-Медисън.

Научната общественост и до днес не е определила времевите рамки на антропоцена. Едни учени смятат, че измененията на околната среда, предизвикани от човешката дейност, са започнали чак в края на XVIII век (със старта на промишлената революция).

С тях спорят други изследователи, твърдящи, че геоложката епоха е започнала още по време на неолитната революция, когато човешките общини са извършили преход от примитивната икономика на ловци и събирачи към селско стопанство, основано на земеделие и животновъдство.

Съществува и трето мнение – че антропоценът е започнал след ядрения взрив през 1945 година, който е отбелязал встъпването в епохата на разпространение на тежко оръжие и технологии на планетата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори