Древните египтяни наказвали жестоко за кражба

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Institute for the Study of the Ancient World Contact
Антония Михайлова

Следи от рани на лопатките на петима мъже, погребани на гробище за простолюдието в Амарна преди около 3300 години, са свидетелство за древно наказание, известно като „100 камшика и 5 рани“, смята антропологът Гретхен Дабс (Gretchen Dabbs) от университета на Южен Илинойс.

Това наказание е споменавано в стенни египетски надписи и било практикувано за кражба на животински кожи. Египтолозите нямали свидетелства за реалното му приложение, но Дабс открила следи от удари с копия по лопатките на петима мъже на средна възраст от Амарна (Ахетатон), столица на фараона Ехнатон.

Изследователката смята, че тези мъже са били подложени именно на такова наказание. Сега е невъзможно да се установят нито имената им, нито в какво се е състояло тяхното престъпление. Но според Дабс характерът на раните говори за това, че те са могли доста бързо да се върнат към работа.

Дабс дълго време изучавала останките на работници от Амарна. Тя открила сред тях масово разпространение на ставни заболявания, вероятно свързани с носенето на тежки товари, а също признаци на скорбут и други заболявания, свързани с лошо хранене.

Понякога ѝ попадали скелети със следи от рани в гърба, които трудно можело да се сметнат за рани, получени в битка. Обяснението се намерило, когато тя се обърнала към писмени източници.

Макар че всички текстове, в които се споменава подобно наказание, са откривани извън пределите на Амарна, авторът на изследването смята, че то може да е прилагано и в столицата на Ехнатон.

Изследователката се надява, че изучаването на скелетите, открити в други градове на Древен Египет, ще позволи откриването на допълнителни свидетелства за прилагането на наказанието.

Изследването е публикувано в сп. International Journal of Paleopathology.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори