Дронове доставят кръв и лабораторни проби в болници

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Логистичната компания Matternet съобщи, че ще открие постоянна мрежа от дронове за доставка на медицински материали, лабораторни проби, кръвни тестове и други диагностични изследвания в Швейцария. Мрежата от дронове ще свързва различни лаборатории, клиники и болници, като ще започне да действа още от следващия месец. Според шефовете на Matternet всяка доставка ще стига до адресата, за който е предназначена максимум за 30 мин.

Matternet е фирма регистрирана в Калифорния, но през март получи разрешение да оперира мрежа от дронове над Швейцария, включително над гъсто населените райони. Фирмата показа своята Matternet Station, нещо като футуристично изглеждаща голяма бяла пощенска кутия, с размер около два квадратни метра, която ще бъде инсталирана на покривите или на земята в болници и лаборатории и ще може да посреща и изпраща дроновете носещи пакети.

Дейността на мрежата оперирана от дронове ще се осъществява в кооперация с Швейцарските пощи. От октомври тази година мрежата ще започне да действа, като няколко болници в Лугано вече са изпробвали системата по-рано тази година и са останали много доволни от сигурността и бързината на доставките. Matternet планира да разгърне цялостно дейността си в Швейцария от началото на 2018 г.

Потребителите ще ползват приложение за смартфон за да поръчат услугите на дрон. Първоначално пратката няма да може да надвишава тегло от 2 кг. Тя се поставя в станцията инсталирана в болницата или лабораторията, а след това пакетите се поставят в дрон, който ги пренася до друга Matternet станция, където получателите могат да си ги вземат, като сканират съответен QR код.

След като дронът се приземи, неговата батерия се сменя и той е готов за нов полет. Максималното разстояние до което дроновете на фирмата ще могат да летят е 20 км., а максималната им скорост е 70 км/час.

Според плановете на Matternet в бъдеще такива станции за дронове ще се монтират и в големи магазини и бензиностанции и ще извършват доставки до адреси. След като стъпи в Швейцария, фирмата планира да навлезе и на пазарите на Германия и Обединеното кралство, които са много по-големи и интензивни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори