Два скелета в лондонско гробище променят представите ни за историята на Древен Рим

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Два скелета, открити наскоро в древноримско гробище в Лондон, може да са от азиатци. Ако предположенията се окажат верни, ще става въпрос за изключителна находка, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Дали е възможно пътници от Азия да са пристигнали в Лондиниум (днешния Лондон), тогавашната столица на древноримската провинция Британия? Тази неочаквана хипотеза е въз основа на кости, открити в римски некропол от 2-4 век в квартала Саутуорк в южната част на Лондон.

Резултатите от изследването на 19 от извадените от земните недра 22 скелета навеждат на мисълта, че двама от мъртъвците са родом от Китай. Това е много изненадващо за специалистите, които не подозираха, че е можело народи от Далечния изток да имат директни контакти с Римската империя.

Двата скелета се оказаха близки до китайското и японското население през 19-и век,

заяви ръководителката на разкопките, археоложката Ребека Редфърн. За да стигне до тези резултати, екипът й направил изотопен анализ на стронция и кислорода във въпросните тленни останки. Било извършено и морфологично изследване на черепите. Изотопите в зъбния емайл са маркер, който позволява да се установи придвижването на дадени индивиди.

Учените заключили, че 6-има индивиди са прекарали детството си в други райони, а не в Лондиниум. Четирима от тях са живели в Северна Африка, регион, с който Римската империя поддържала тесни връзки, а други двама произхождали от Китай.

Редфърн предполага, че е възможно да става дума за наследници на популации, които поради една или друга причина са се оказали в пределите на Римската империя. Древните римляни не са знаели за съществуването на Китай. С посредничеството най-вече на персите, които търгували с тях, луксозна коприна е стигнала до Рим, минавайки по Пътя на коприната. (БТА)

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори