Етна се спуска към морето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени са установили, че най-активният европейски вулкан Етна се движи към морето със скорост от четиринадесет милиметра годишно. В бъдеще рискът от ерозия и свлачища на италианския остров Сицилия може да се увеличи, съобщава BBC.

Въпреки че вулканът се движи много бавно, неговото движение изисква внимателно наблюдение.

„В момента няма опасност, но е необходимо да се прецени дали промените в Етна и неговото движение към морето се ускоряват“, заявява за BBC водещият екипа от британски учени, Джон Мъри.
За първи път учените изследват подробно изместване на все още активен вулкан.

Проучвания засягащи изгаснали и вече неактивни вулкани показват, че те често са обекти на движение и при тях това движение може да доведе до образуване на големи свлачища.

Мъри, който изследва Етна от почти 40 години с екипа си, е провел лабораторна симулация на подобен процес на вулканичен колапс.

Така учените са стигнали до заключението, че придвижването на вулкана към морето през следващите години най-вероятно няма да представлява по-сериозна заплаха за хората.

Учените са по-загрижени от евентуалния ефект на движението на вулкана върху прогнозирането на бъдещите му изригвания.

Първото документирано изригване на Етна е през 1500 г. преди Христа. и оттогава са регистрирани около 200 изригвания, като вулканичната дейност на Етна нараства стабилно през последните години. При изригването през 2017 г. бяха ранени няколко туристи и репортери. Според екипа на Мъри, вулканът се движи на югоизток към крайбрежния град Гиаре. Жителите на града обаче, няма от какво да се притесняват, вярват учените.

„Ако скоростта на движение на вулкана се удвои в рамките на едно десетилетие, това вече би било предупредителен сигнал“, казва Мъри. „Обратно, ако вулканът се движи с по-бавна скорост, наистина няма причина да се притеснявате“, добавя ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори