Европа чака висока вълнà

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Затваряй люковете, Западна Европа! Близо до края на века мощни бури от рода на Санди ще връхлетят твоите брегове!

Обикновено ураганите се формират в западната тропическа част на Атлантика и се насочват на северозапад към САЩ. Но от време на време те се добират и до Европа, ако хванат попътното струйно течение в атмосферата.

Рейндерт Харсма от Метеорологичния институт на Нидерландия и колегите му са направили моделиране на ситуацията с ураганите от 2094–2098 г., като са допуснали умерен ръст на емисиите парникови газове в бъдеще.

Станало ясно, че ураганите ще се образуват малко по-далеч към източната тропическа част на Атлантика, тъй като тази област се затопля достатъчно силно, за да възникват там необходимите за ураганите температурни и влажностни условия.

В резултат много от тях ще ударят не по САЩ, а по Западна Европа. Трябва да кажем, че напускайки тропиците, бурите отслабват, но отново набират сила, добирайки се до по-прохладни и ветровити райони. И сравнението със Санди не е случайно, тъй като те ще бъдат такива хибриди между зимни бури и урагани (Санди не само потопи Ню Йорк и редица други градове, но и засипа със снегове Мериленд и Западна Вирджиния.

Ако се вярва на прогнозите, в Бискайския залив средногодишният брой на ураганите ще нарасне от един до шест.

Източник: NewScientist

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори