Европейски център ще брани Земята от астероиди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA - P.Carril
Антония Михайлова

Всеки ден в атмосферата на Земята попадат небесни тела. Но те са напълно безобидни „падащи звезди” – малки метеорити, които изгарят, без да достигнат повърхността на планетата. Истинската заплаха са големите метеорити и астероиди, за които постоянно трябва да се следи. Пример за това е челябинският метеорит, който при относително малки размери е довел до много разрушения.

С тази цел Европейската космическа агенция (ESA) откри в италианското градче Фраскати, под Рим, Координационен център за наблюдение на околоземни обекти (NEO Coordination Centre). Тук ще се събира цялата информация за небесните тела, които може да попаднат в атмосферата на Земята. Както отбелязва ИТАР-ТАСС, центърът се е появил с подкрепата на Европейския институт за космически изследвания (ESRIN).

„Страните от ЕС искат да развиват инфраструктура, за да защитават Земята и хората от катастрофи като челябинската. Системата, разбира се, е предвидена за глобална протекция, тоест тя ще защитава цялата повърхност на Земята. И ако има риск астероид да се сблъска със Земята, добре е да го открием рано. Тогава ще можем да предупредим държавите и да обявим евакуация, ако е необходимо”, разказва Николас Бобрински, шеф на програмата по предупреждение за космически заплахи в ESA.

Досега са открити около 10 000 астероида, представляващи риск. Но учените смятат, че ни е известен едва 1% от съществуващите на слънчева орбита потенциално опасни тела. Става дума за астероиди над 30 метра.

Специалистите отбелязват, че при падане на небесно тяло с диаметър 100 метра трябва да се вземат спешни мерки за евакуация на населението. Сега се изучават възможностите за разрушаването и отвеждането на тела с големи размери и затова е изключително важно ранното им откриване – 10-15 години преди вероятния сблъсък със Земята.

Засега проектът е изключително европейски, но в ESA са заинтересувани от координиране на усилията им с Русия, Китай, Япония и САЩ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори