Физиците най-накрая отговориха на въпроса: кое е първо – кокошката или яйцето?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Използвайки две от най-мощните и сложни теории на съвременната физика, квантовата механика и общата относителност, физици публикуваха изследване в изданието Nature Communications, което разкрива, че отговорът е: и двете. Или ако повече ви харесва, нито едното, нито другото.

„Понятието времеви ред не е предварително дефинирано. Времето там не съществува независимо от нашите експерименти “, казва водещата авторка Магдалена Зич от университета в Куинсланд, Австралия.

Въпреки че отговорът може да е изненадващ за кокошките, квантовите физици стъпват на концепцията за суперпозиции на състояния: преди да бъде измерен, един обект може да бъде в няколко възможни състояния едновременно.

Това може да се прилага за квантовото завъртане на един електрон, за поляризацията на фотон или особено важно за този мисловен експеримент, за положението на обект, като кокошка, например.

Обикновено „часовникът“ на кокошката би цъкал със същата скорост тук, както и на друго място. Но обратът идва, когато добавите Общата теория на относителността, теорията на Айнщайн, която казва, че плътни предмети, като черни дупки, изкривяват пространството и времето.

Така че, ако имате черна дупка близо до кокошката, времето ще се забави, което означава, че яйцето вероятно е дошло първо.

Авторите обаче хвърлят котка сред пилетата в мисловния си експеримент, като си представят черна дупка в суперпозиция от места; например едно в близост до пилето, едно в близост до яйцето.

С други думи, съществуват две възможни състояния, едното, в което часовникът на кокошката цъка по- бавно и друго, в което часовникът на яйцето цъка по-бавно.

„Това дава нова представа за същността на времето“, казва съавторът на изследването Фабио Коста.

„За да говорите за времето, трябва да предприемете конкретен подход: не може да кажете, че времето е добре определено. Това е доста всеобхватен резултат.“

Коста признава, че конкретния пример, използван в мисловния им експеримент, суперпозиция на планети в близост до звездни кораби (не бяха споменати кокошки), едва ли някога ще бъде реализиран.

Въпреки това той казва, че може да има системи като квантови компютри, които да се възползват от новата констатация.

Уравненията за квантовата механика и общата относителност са известни като несъвместими в някои ситуации. Въпреки това, създаването на конкретен сценарий включващ и двете е бил ключът към решаване на уравненията, обяснява Зич.

„Успяхме да преодолеем някои математически препятствия, без да се налага да прибягваме до математически формализъм, като квантова гравитация на контура или теория на струните“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори