Петата фундаментална сила на природата?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Учени от Унгария са открили намеци за съществуване на физика извън пределите на Стандартния модел. Те са открили свидетелства за наличието не на четири, а на пет фундаментални сили на природата, съобщава Nature.

В края на миналата година Атила Краснахоркай (Attila Krasznahorkay) от Института за ядрена физика на Унгарската академия на науката и колегите му са публикували статия, в която разказват за необичайни резултати от наблюденията на това, което се случва при прехода на атом берилий-8 от възбудено в нормално състояние при синтез на берилия при бомбардиране на лист хартия с протони.

Както разказват учените, при определени обстоятелства този процес води до раждането не на фотони, а на двойка електрон-позитрон, своеобразни нестабилни миниатоми от частици материя и антиматерия. Сам по себе си този факт  не се явява необичаен – такива процеси протичат в природата и в Космоса периодично. Невероятното било това, как протичало раждането на тези частици.

Да притиснеш електроните в ъгъла

Стандартният модел на физиката предсказва, че честотата на поява на подобни двойки силно ще зависи от това, под какви ъгли ще се разлитат формиращите се електрони и позитрони – колкото по-голям е този ъгъл, толкова по-малко „атоми“ на позитрония ще възникват, както наричат подобни конструкции учените.

За голяма изненада на Краснохоркай и колегите му се случило нещо друго – когато ъгълът на разлитане се приближавал към 140 градуса, броят на електрон-позитронните двойки рязко нараствал. Това говорело, че в този процес са замесени частици или сили, които излизат извън рамките на Стандартния модел.

Както смятат унгарските физици, подобно поведение на берилий-8 е свързано с това, че неговите ядра по време на формиране в лист хартия изпускат специфичен свръхлек бозон – частица преносител на едно от четирите фундаментални взаимодействия, който се разпада на електрон и позитрон.

Краснахоркай смята, че тази частица, чиято маса е около 17 мегаелектронволта, се явява така нареченият тъмен фотон – преносител на електромагнитните взаимодействия, способни да влияят на поведението на частиците тъмна материя.

Протонофобия

Подобни твърдения и резултати от експериментите привлекли вниманието на теоретиците от Калифорнийския университет в Ървайн, които смятат, че екипът на Краснахоркай е успял да открие нещо по-голямо – петата фундаментална сила, която въздейства на материята наравно с гравитацията, електромагнетизма, слабите и силните ядрени сили.

Неин преносител се явява частицата, която са открили унгарските физици – калифорнийските учени предлагат тя да се нарече „протонофобен Х-бозон“. Подобно название се обяснява с това, че дадената частица взаимодейства не с протоните и електроните, както обикновените фотони и с техните „тъмни“ събратя, а с електроните и неутроните.

Други учени не са съгласни с подобна интерпретация на резултатите на Краснахоркай и колегите му. Запитани от Nature физици са на мнение, че подобно поведение е слабо вероятно, макар по принцип да е възможно, а други съветват да се изчака повторната проверка на експериментите на унгарските учени, която ще се проведе от колаборацията DarkLight в близката година, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори