Физици се забавляват с разобличаване на приказки и филми

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Удря полунощ и Пепеляшка напуска кралския бал, като губи една от стъклените си пантофки. Принцът обикаля своите владения в търсене на тази, на която пантофката ще е по мярка, и я намира.

Само че студенти по физика смятат, че щастието едва ли може да е споходило приказната героиня благодарение на пантофката – стъклените пантофки очевидно не влизат в категорията трайни.

Когато стоите, силата, въздействаща върху земята, е разпределена равномерно между краката, обясняват те, но при ходене или тичане цялото тегло на тялото се пренася върху единия крак.

В резултат стъклените пантофки на Пепеляшка по-скоро биха се счупили (единствен възможен вариант са токчета с височина малко повече от един сантиметър).

Да видим нататък. Във филма от 1978 г. „Супермен: човек от стомана“ главният герой, преживявайки смъртта на Лоис Лейн, пътешества назад във времето – той се движи със скорост, която води дотам, че Земята почва да се върти в обратна посока. Разбира се, такова пътешествие във времето е не възможно, но могъл ли е последният син на Криптон да придаде обратно въртене на планетата?

Бъдещите физици смятат, че това е възможно. Според общата теория на относителността движещият се обект, приближавайки скоростта на светлината, увеличава масата. Ако Супермен е летял достатъчно бързо, то релативистката маса може да е превишавала неговата нормална маса 13,7 млн. пъти, в резултат на което да се генерира гравитационно поле, достатъчно за изменение на полярността на въртене на Земята.

Само че за съжаление гравитационното поле би повлякло и всички носещи се недалече от Земята астероиди, обричайки планетата на измиране. „Какво можем да кажем? Не се опитвайте да повторите това самостоятелно“, предупреждават изследователите.

Теорията на Айнщайн също предвижда, че времето се движи по-бавно за обектите, движещи се най-бързо сред своето обкръжение („парадоксът на близнаците“). Какво означава това за Дядо Коледа? Първо, за да достави всички подаръци за една нощ (нека това бъдат 12 часа), те трябва да пътешестват с 0,76% от скоростта на светлината. Тоест според принципа на забавяне на времето, прекарвайки 194 години, разнасяйки подаръци в навечерието на Рождество и Нова година, Дядо Коледа трябва да ес 242 секунди по-млад от останалите хора.

А ето че вампирите, които искат да оптимизират своята прехрана, не трябва да лишават жертвата от повече от 15% от нейната кръв. Ако надскочат този процент, сърдечният ритъм на жертвата ще се промени, увеличавайки потока кръв, в резултат на което почти цялата кръв ще изтече от дупката в сънната артерия, от която пие вампирът. Тоест буквално сламката ще се превърне в пожарникарски маркуч. Вампирът ще може да източи цялата кръв за 6,4 минути.

Героят на сериала „Светкавицата“ бяга толкова бързо, че обувките му се подпалват. Ко предположим, че подметките им са от каучук, той трябва да достига скорост от 6911 метра в секунда, за да генерира достатъчно количество топлина за такъв ефект. В реалния живот подметките биха се изтрили напълно още при скорост 394 метра в секунда.

Във филма „Не умирай днес“ злият гений Густав Грейвс заплашва света със спътника Икар, способен да концентрира слънчеви лъчи и да ги насочва към Земята. Тоест, вземайки под внимание началната енергия на лазера и допълнителната енергия, необходима за противостояние на атмосферните ефекти, панелите на слънчевите батерии на спътника трябва да имат площ 4870 кв. метра.

„Да допуснем, че на няколко етапа такъв спътник може да се построи, но как се намира финансиране, способно да покрие стойността на такъв масив – недоумяват студентите. – Може би злодеите са прибегнали до краудсорсинг?“

Всъщност това не е първият случай, когато сериозни учени се развличат с решаване на глупави проблеми. Студентите са публикували няколко статии с разбор на детски приказки и филми в изданието Journal of Physics Special Topics.

Там може да се открият разсъждения на тема дължина на крилете на митичния Пегас, полета на фокусници във въздуха, а също и пресичането на хоризонта на събитията на черна дупка във филма „Интерстелар“.

Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори