Главната причина за появата на НЛО била Студената война

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay
Антония Михайлова

Главна причина за „появата“ на НЛО в западната преса е била Студената война и свързаната с нея атмосфера на секретност и недоверие, караща хората да търсят следи от правителствени конспирации и да не се доверяват на учените.

До тези изводи е стигнал историк от САЩ в статия в сп. Public Understanding of Science.

„В рамките на това изследване не съм се опитвал да покажа, че всички уфолози са шарлатани и заблудени хора, както и не съм правил опити да докажа, че НЛО всъщност не съществува. Тук е много по-важен друг въпрос – как и защо уфолозите и истинските учени не са успели да намерят общ език и защо не се доверяват един на друг“, казва Грег Егхигиан (Greg Eghigian) от Пенсилванския университет във Филаделфия (САЩ).

Егхигиан е провел уникално изследване, в което е изучил как се е променял облика на НЛО, представата за тях и отношението към тях от обществеността през 1947 година, когато пилотът Кенет Арнолд е забелязал и разказал в пресата за девет загадъчни метални летящи чинии, които забелязал по време на полет над Каскадните планини, и днес.

Ученият се интересувал преди всичко от това, колко често НЛО се споменават в пресата, зависел ли е техният брой от подобни „контакти от първи вид“ от различни политически събития, гръмки скандали и разпространението на различни конспиративни теории сред медиите и хората.

За тази цел Егхигиан се обърнал към архивите и получил информация за летящи чинии, извънземни и дейността на различни общества на уфолози, публикувани в 25 големи американски вестници от този период.

Като ги анализирал, авторът стигнал до прост извод – НЛО са били продукт на Студената война, на онази атмосфера на секретност и недоверие, която е породила тя и която в крайна сметка е породила спор между уфолози и учени, карайки ги да заемат непримирими позиции едни спрямо други.

НЛО, както обяснява Егхигиан, първоначално са се „появили“ поради тази причина, че спецслужбите на САЩ и други западни страни са подбуждали хората да съобщават за всички необичайни феномени и обекти на небето, опасявайки се от съветски шпиони и разузнавателни самолети и аеростати. Само за първите 10 години от Студената война са събрани повече от 4000 подобни отчета, част от които са се промъкнали в пресата.

Тези данни непрекъснато се анализирали и резултатите от тяхното изучаване почти винаги са засекретявани, което е карало свидетелите на подобни случаи да смятат, че властите или са в заговор с „пришълци“, или активно крият съществуването им от публиката.

Това накарало бъдещите уфолози да създадат структури, имитиращи истински научни институции – различни списания, симпозиуми, „горещи линии“ за свидетели на контакти с пришълци и уфоложки общества – тъй като са смятали, че подконтролните на властите учени и самите власти няма да им помогнат.

Следи от тази „скрита война“ между уфолози и традиционна наука може да се видят на страниците на първите уфоложки „научни“ списания и подконтролната им преса. В крайна сметка учените изцяло са се отказали да контактуват с уфолозите а последните окончателно са укрепили своята убеденост, че властите и официалната наука крият извънземните от тях.

Когато заплахата от страна на Варшавския блок е изчезнала и необходимостта от подкрепа на секретността и събирането на данни за необичайни обекти е отпаднала, броят на споменаванията на НЛО в пресата е спаднал рязко, с изключение на големия бум през 1997 и 1998 г., свързан с необичайни изблици в небето в редица американски щати.

Както смята изследователят, други конспиративни теории могат да имат аналогична природа, свързана с ръста на недоверието между публиката и властите.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Фокус

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори