Глобалното затопляне не може да бъде спряно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© chrisroll / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Ако не се ускори преходът към възобновяеми източници на енергия, човечеството бързо ще прескочи предела, след който изменението на климата ще стане смъртоносно, се казва в доклад на Световната банка. Много страни са заявили желание да ограничат глобалното затопляне до два градуса до края на века, но повечето изследователи твърдят, че човечеството няма да се справи.

Авторите твърдят, че ако веднага не вземем мерки, към 2010 г. планетата ще се затопли с 4 градуса в сравнение с доиндустриалната епоха. Повишаването на нивото на Световния океан ще бъде само едно от последствията, а другите трудно могат да се предвидят.

Докладът е резултат от сътрудничеството на Международната експертна група по адаптацията към промените на климата и Световната банка с Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата (PIK). Документът предлага различна гледна точка на проблема за промяната на климата и запълва климатична празнина. Изминаха пет години от излизането на Четвъртия оценъчен доклад на Междуправителствената група за климатичните промени (IPCC), а петият ще се появи в края на следващата година.

Какви са шансовете за повишаване на температурите с 4 градуса до края на века? Според изследователите дори всички страни по света да изпълнят обещанията за съкращаване на емисиите на парникови газове, остават 20% вероятност за такова затопляне. Колкото повече се отлага вземането на мерки, толкова по-трудно ще бъде в бъдеще, тъй като инфраструктурата на изкопаемите горива, създавана сега, е предвидена за десетилетия.

Авторите отбелязват, че по време на последния ледников период на планетата е било само с 4,5 градуса по-студено, отколкото сега. Днес в атмосферата има толкова въглероден диоксид, колкото не е имало за 15 млн. години, а към края на века концентрацията ще нарасне двойно. Подобна скорост няма прецедент, затова е трудно да се правят прогнози. Но няма съмнение, че нищо хубаво не можем да очакваме.

Жегите стават обичайни

Морското равнище ще се повдигне с повече от половин метър, ще унищожи бреговата инфраструктура и ще подложи на опасност много хора. Най-големите жеги, които преживяхме през 2011 и 2012 г., ще станат обичайни. В същото време в много райони зимата ще бъде с такива температури, каквито днес се наблюдават през лятото. На сушата затоплянето ще се окаже по-бързо, отколкото над океана. Например в средиземноморските страни средната температура ще се повиши с 9 градуса.

Картината на валежите ще се промени – някои речни басейни ще намалят обемите си с повече от 20%, а други ще нараснат. Селскостопанските култури, отглеждани сега в определени ширини, вече няма да могат да растат там. Междувременно нивото на киселинност на океана ще спре растежа на кораловите рифове към 2030 г. В края на века коралите ще започнат да умират.

Дори атмосферното ниво на парниковите газове да се стабилизира към 2010 г., затоплянето няма да спре, отбелязват изследователите. Температурата ще продължи да расте и доиндустриалното ниво ще бъде надскочено с 6 ˚C. Морското равнище ще нарасне с 1,5–5 м. Това е повече от вълните, които е предизвикал ураганът Санди.

Вижте още:

2013-а може да е най-горещата

В доклада се повдига и въпросът за критичната точка, след която Земята и човечеството вече няма да могат да се върнат назад. Например намаляването на количеството на валежите, увеличаването на температурата и ръстът на солеността на почвата заради повишеното ниво на океана ще се отразят негативно на селското стопанство. В същото време поради наводнените пристанища вносът и износът на зърно ще бъдат невъзможни, което вещае продоволствена криза.

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори