Голямото щастие в дребните детайли

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На 20 март светът отбеляза Деня на щастието. Този празник е бил провъзгласен преди две години от ООН.

Според учредителите стремежът към щастие е общо усещане за всички хора на нашата планета, една от основните цели на човечеството.

Философите на свой ред определят щастието като състояние на човека, „което съответства на най-голямата вътрешна удовлетвореност от условията на собственото битие, пълнота и осмисленост на живота, осъществяване на своето човешко предназначение“.

Химия на щастието

Колкото и странно да звучи, природата на човешкото щастие е доста прозаична, по-точно химична. Усещането за безгранично удоволствие не е нищо друго освен сложна верига от биохимични процеси, които се управляват от особени вещества, наречени „хормони на щастието“.

„Хормоните на щастието“ са открити от учените още в средата на ХХ век. Те изяснили, че въпросните хормони се изработват в главния мозък, и то не само при хората, но и при животните.

Съществуват две основни вещества, които влияят на настроението на човека. Първият от тях е серотонин. За тези, които не изпитват недостиг на този хормон, обикновено казват, че „светят отвътре“. Серотонинът влияе положително на съня и апетита на човека. Той също сваля напрежението, предизвиква удоволствие и повишава настроението.

Голямо количество серотонин се съдържа в шоколада, бананите и фурмите. Но механизмът на освобождаване на този елемент е доста капризен и сложен. Или поне между количеството изядени шоколади и силата на полученото удоволствие няма пряка пропорционална зависимост. Връзката между нивото на серотонин в организма на човека и неговото настроение е взаимна. Тоест при увеличение на серотонина може да се подобри настроението, а при подобрение на настроението може да се повиши серотонина в организма.

Също върху настроението на човека влияят и ендорфините – биологично активни съединения. Ако при човека те са много, то той винаги е пълен със сили, енергия и оптимизъм.

Такива хора винаги се чувстват абсолютно щастливи. Но ако при човека са малко ендорфините, то той става апатичен. На такива хора постоянно им се струва, че няма по-нещастни от тях на белия свят.

Ендорфините се изработват от клетките на мозъка и нервната система. Те се съединяват с особени рецептори и облекчават провеждането на нервен импулс, който прониква в „центъра за удоволствия“. Възбуждането на този нервен център дава на човека чувството на бодрост, радост и лекота.

Освен това ендорфините играят роля на „вътрешни удоволствия“, те притежават и мощно обезболяващо, антипиретично и противовъзпалително действие. Например по време на бременност количеството ендорфини в организма се увеличава, а след раждането рязко спада, което нерядко се явява една от причините за развитието на следродилна депресия.

През 70-те години на миналия век учените се опитали да създадат изкуствени аналози на ендорфините, но за съжаление всички опити се оказали неуспешни. Причината е, че привикването към тези вещества възниквало дори по-бързо, отколкото към хероина. Затова било решено опасните изследвания да спрат.

Физика на щастието

Както показва практиката, интензивното физическо натоварване благоприятно се отразява на настроението и душевното състояние на човека. За половин час спортни занимания или физическа работа „хормоните на щастието“ се увеличават пет-седем пъти, а състоянието на удовлетворение продължава минимум два часа.

Това средство обаче действа по-добре на мъжете, отколкото на жените. Затова повечето представители на силния пол предпочитат „да изгонят проблемите с пот“.

Сексът повишава нивото на ендорфини в организма няколко пъти. Неслучайно източните медици го смятат за най-доброто лекарство срещу всички недъзи. Още в древността това универсално средство било предписвано при бронхиална астма и много други заболявания. Немалко пациенти след такава терапия се подобрявали. Така може да се каже, че лечебното действие на секса е доказано.

Представителките на нежния пол, които мотивират отказа от интимна близост с главоболие, губят надежда за бързо оздравяване. Хората, които често страдат от мигрена, по рождение имат снижен синтез на „хормона на радостта“ и на тях на първо място им е показано само най-приятното.

Вкусът на щастието

Според статистическите данни 40% от населението в детеродна възраст предпочитат добрата храна пред добрия секс. Става дума за това, че вкусната и обилна храна представлява източник на неизчерпаемо удоволствие. Но следва да помним, че далеч не всяка храна еднакво подпомага синтеза на ендорфини.

Научно е доказано, че въглехидратната храна повишава нивото на „хормоните на щастието“ в организма на човека. Това са преди всичко шоколадът, бананите, както и сладоледът, който има почти същото действие. Всички останали сладости в по-малка степен стимулират отделянето на ендорфини. Въглехидратите имат по-голямо влияние върху представителките на нежния пол. Именно затова много жени, които изпадат в депресия, започват да „захранват“ мъката си и качват килограми.

Следва да помним, че чувството на вина потиска освобождаването на „молекулите на радостта“. Тази верига добре обяснява механизма на преяждане и провала в диетите. Когато човек яде и едновременно с това изпитва чувство на вина, че си е хапнал вкусно, той не получава своята доза „хормони на щастието“. В резултат той яде още повече. Възниква затворен кръг, който може да се разкъса само по един начин – да отменим забраните, но да ограничим количеството висококалорична храна.

Стройните хора обикновено ядат по-малко, защото не се обвиняват за всяко парче салам. Те получават удоволствие от първата порция. В този случай организмът удовлетворява своята доза щастие и не изисква продължаване на банкета.

Удоволствие човек може да получава и от не толкова вкусна, но здравословна храна. Ако той се откаже от вредните продукти, осъзнавайки какво добро прави на своя организъм, то и обикновеният лист салата, който не съдържа никакъв серотонин, така или иначе ще стимулира отделянето на „хормона на щастието“.

Механика на щастието

Концентрацията на серотонин в организма на човека се увеличава от ултравиолетовите лъчи. Затова топлината и нарастването на светлината през деня така благотворно влияят на хората, живеещи в по-суров климат. При южняците, които постоянно живеят и почти не променят климата, няма сезонно повдигане на настроението, но едновременно с това – и на депресиите.

Канадски учени са изяснили, че дозираното действие на ниските температури повишава изработването на „хормоните на щастието“. Именно затова тичането и ходенето бос по снега отлично помагат при лечение на неврози и депресии.

Американски учени от университета на Мериленд са стигнали до извода, че количеството на ендорфините в организма на човека рязко се увеличава по време на смях.

Както показало тяхното изследване, гледането на весели филми подобрява кръвообращението, докато трилърите и други картини, които предизвикват емоционален срив, само го влошават. По такъв начин може смело да се каже, че комедиите носят не по-малка полза от витамините или заниманията с аеробика.

Учените препоръчват да не крием емоциите си и ако ни се иска да се смеем, да се смеем високо и от сърце. Това ще помогне да се предизвика изработването на „хормоните на щастието“, способни да повишат имунитета и да се справят с депресията.

Общуването с прекрасното влияе благотворно на настроението и самочувствието на човека. Това е доказал австралийският лекар Дейвид Евънс от Кралската болница в Аделаида. Той провел 19 експеримента с прилагане на терапии с изкуство, които показали, че болни, получили лечебна „доза“ живопис и музика, имали необходимост от по-малка доза обезболяващи препарати. При тях значително намалявало и кръвното налягане.

Ръководството на една от големите болници в Лондон провело интересен експеримент, доказващ, че изкуството наистина оказва благоприятно влияние на емоционалното състояние на човека. Помещенията на клиниката – коридори, зали и отделения, били украсени с различни по жанр и стил картини. 80% от пациентите признали, че живописта повишила настроението им и ги отвлякла от проблемите със здравето.

В друга английска клиника решили да изучат влиянието на изкуството върху пациенти, които били преминали курс химиотерапия. На една група било предложено да се наслаждава на музиката, на друга – да се любува на картини, а на трета – да премине обичайния курс на лечение с лекарства. В резултат в „музикалната група“ чувството на страх намаляло с 32%, в „живописта“ – с 18%, а в контролната група настроението на пациентите останало предишното.

Ендорфини се изработват в организма на човека и при постигане на поставена цел. В този случай действа формулата „формулиране на задачата – изпълнение – заслужено удоволствие“. Така след успешно извършената работа, както и след излизане от трудна ситуация организмът на човека получава възнаграждение във вид на положителни емоции.

Методология на щастието

Психолозите съветват винаги да се настройваме за доброто. Мислете за доброто, постарайте се да изхвърлите лошите мисли. Негативните емоции и без това ви се създават от другите хора. Научете се винаги да се усмихвате. Медиците твърдят, че когато напрягате лицевите мускули при усмивка, в мозъка постъпват сигнали, които активират центъра за удоволствия.

Живейте в настоящето, съветват специалистите. Всеки миг от живота наистина е прекрасен и неповторим, постарайте се да не пропускате нито една секунда. Щастието се състои от дребните неща, затова нито едно от тях не бива да се игнорира.

За да бъдете щастливи, ви е необходима любов. Според учените това светло чувство прави живота осмислен и изпълва сърцето с радост. Не бива да жертвате любовта и отношенията заради кариера или пари.

Ако искате да бъдете щастливи, не губете скъпоценни моменти напразно. Не си губете времето със скучни хора. Не стойте с часове пред телевизора. Общувайте с хора, направете нови приятни запознанства. Заемете се със самоусъвършенстване, например започнете да изучавате чужд език.

Прекарвайте живота си в движение. Тичането, карането на ски или кънки прекрасно повишават настроението. Ако по някакви причини не можете да се занимавате със спорт, по-често се разхождайте, дишайте свеж въздух.

За да бъдете щастливи, трябва да се научите да се отпускате. Постарайте се да спите необходимия брой часове, това ще повиши вашето самочувствие, външния ви вид и разбира се – настроението.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори