Хеликоптерът Ingenuity на НАСА току що изпълни най-тежката си мисия на Марс досега

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

По време на деветия си и последен полет, 4-килограмовият роторeн хеликоптер премина през марсианското небе над „неприятен терен“, съобщи НАСА. Докато предишните два полета на Ingenuity държаха хеликоптера в заключена връзка с марсохода Perseverance, този последен полет отведе хеликоптера над терен, твърде труден за преминаване от роувъра.

„Марсоходът в момента е в източния край на научно интересен регион, наречен„ Séítah “, който се характеризира с пясъчни вълнички, които биха могли да бъдат много предизвикателен терен за колесни превозни средства като роувъра“, заявиха главният пилот на хеликоптера Ховар Грип и Боб Баларам, шеф- инженерът на хеликоптера, преди рискования полет на Ingenuity.

Изображенията, които хеликоптерът е заснел по време на полета, могат да дадат на геолозите представа за това как се образуват набраздените характеристики на терена над който е прелетял.

Ingenuity летял за малко повече от 2,5 минути с около 5 метра в секунда, според съобщението на НАСА. Хеликоптерът е покрил обща площ от 625 метра, счупвайки множество рекорди в процеса.

Полет 9 на Ingenuity също разшири границите на навигационната система на хеликоптера, която е проектирана да работи върху по-равна повърхност, казват от НАСА. Ingenuity заснема изображения на марсианската повърхност и след това компютърен алгоритъм изучава тези изображения и помага на хеликоптера да вземе за секунда решения къде да кацне безопасно. Но алгоритъмът е проектиран да взема тези решения при предположението, че терена ще бъде равен.

Имало е шанс „високите склонове и вълнообразна повърхност“, открити в изследвания район Сеата, да са объркали сензорите на Ingenuity, казват от НАСА. За да се отчете това, полетът на хеликоптера се забавя на най-сложния терен. За щастие планът проработи и изглежда, че полетът е преминал без проблеми.

Хеликоптерът за първи път полетя в небето на Марс за кратък 30-секунден скок на 19 април. Оттам хеликоптерът се изправи пред няколко проблема.

Проблем със софтуера забави четвъртия полет на Ingenuity в края на април, но инженерите на хеликоптера незабавно го идентифицираха и поправиха. Само миналия месец, по време на шестия си полет, компютърна грешка накара хеликоптера да се накланя напред-назад в средата на полета. За щастие екипът бързо идентифицира проблема и го разреши. Оттогава всички полети са плавни.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори