Хокинг: Създаването на изкуствен интелект може да е най-великото събитие в историята на цивилизацията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В реч при откриването на Центъра за бъдещето на интелекта Левърхълм (CFI) в Кеймбридж, иконата Стивън Хокинг говори пред аудиторията за бъдещето на изкуствения интелект (ИИ) и човечеството. Центърът представлява мозъчен тръст, финансиран за начало с 12,2 милиона долара.

Създаването на изкуствен интелект може да бъде най-великото събитие в историята на нашата цивилизация

подчерта Хокинг, отбелязвайки безпрецедентно бързото развитие на технологията в последните години – от автомобили без шофьор до компютър, който играе (и побеждава хора) на Го.

Но може да бъде и последното,

предупреди ученият.

Това не е ирационалният страх на технофоба. Тъкмо обратното всъщност. Самият Хокинг подчертава важността на ИИ и възможният му принос за бъдещето на човечеството, заявявайки че вярва, че изкуственият интелект и технологичната революция в последните десетилетия ще повторят или дори изпреварят по значимост индустриалната революция.

Потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. Не можем да предскажем какво можем да постигнем, когато умовете ни са подсилени с изкуствен интелект,

каза той.

Хокинг обаче е и свръхчувствителен към потенциалните заплахи, свързвани с ИИ.

Заедно с ползите изкуственият интелект носи и заплахи като свръхмощните автономни оръжия например или нови начини за малцинството да контролира мнозинството,

коментира Хокинг в речта си. Той отбеляза също и възможността ИИ да развие собствена воля, която да се различава от волята на човека.

Според един от пионерите в ИИ Маги Боден, който е в управителния съвет на Центъра, именно тук CFI излиза на сцената. В речта си на откриването той заяви:

CFI се стреми да предвиди тези заплахи и да води развитието на ИИ по начин, който да е благоприятен за човечеството.

Зад инициативата стоят университетите Кеймбридж, Оксфорд, Имперският колеж в Лондон и др. Някои от най-големите умове на планетата ще работят заедно, за да оформят бъдещето на изкуствения интелект. Тръстът ще работи съвместно с политиците и индустрията и ще проучва темите свързани с регулациите за автономните оръжия и отражението на ИИ върху демократичните процеси.

„Изследванията, които предстои да бъдат извършени от Центъра, ще са от критично значение за бъдещето на цивилизацията и човешкия вид“, заключи още Стивън Хокинг.

ИИ е като всяка друга променяща живота ни технология и самото й разработване не може да представлява злина. Хората, които разработват и управляват технологията носят отговорността за това как тя ще бъде използвана.

Съвместната работа на Хокинг с Центъра предполага, че гениалният физик вярва, че не трябва да се страхуваме от изкуствения интелект, стига да са налице точните условия и подготовка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори