И Луната е била под прицел във времето на Студената война

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В разгара на Студената война СССР и САЩ са имали разработени планове за унищожаване на Луната с ядрени взривове, показват разсекретени  документи, пише британският The Sun.

След края на Втората световна война Съветският съюз и САЩ се опитват десетилетия наред да доказват своето военно превъзходство на света. За целта и двете страни създават унищожителни оръжия. Надпреварата обхваща и космоса, като двете страни искат да създадат условия за използване на космически оръжия в своя арсенал.

Разсекретени документи показват, че двете държави са били готови да стигнат много далеч в противопоставянето си. Разкрити бяха планове и на САЩ, и на СССР да нанесат удари с ядрени ракети по Луната.

Кодовото име Проект А119 крие план, разработен през 1958 г. от американските военновъздушни сили, с който Америка да потвърди военното си превъзходство. Физикът Леонард Райфел е бил начело на този проект, имащ за цел да взриви мощна ядрена бомба на Луната. Проектът е предвиждал взривяването на ядрена бойна глава със същата мощност като тази взривена над Хирошима. Детонацията би осветила повърхността на Луната и би вдигнала огромен облак от прах. Според документите, екипът на Райфел е заявил, че може да удари цел на Луната с точност до две мили.

През януари 1959г. обаче, американските военни се убеждават, че последиците от такъв удар ще бъдат опасни и обществото няма да го приеме. Това променя плановете на американците, които решават вместо ядрени ракети, да изпратят към Луната пилотирани космически кораби.

В същото време и Съветският съюз е разработвал подобен план за ядрен удар на Луната, обозначен с кодовото име Е-4.
Разкритията на британския The Sun за руски и американски планове да се удари Луната с ядрено оръжие идват след разкритията на вестника на американските планове за унищожаването на целия СССР и за руски планове за унищожаване на по-голямата част от Европа.

Категории на статиите:
История · Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори