Иде ли клонирането на хора?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изследователи успяха да осъществят терапевтично клониране на човек. Клонираните ембриони били използвани за получаване на стволови клетки, които след това може да се прилагат за създаването на сърдечна мускулна тъкан, на кости, мозъчни тъкани и всеки друг вид клетки от човешкия организъм. Резултатите от сензационното изследване са публикувани в сп. Cell. В хода му са прилагани методи, използвани при създаването на овцата Доли във Великобритания.

Използването на знанията за клонирането на човека при създаването на ембрионите е „важно събитие” за глобалната медицина, твърдят американските учени.

Преди 10 години скандално известният корейски учен Хуан У Сок обяви, че е клонирал 30 човешки ембриона, но твърдението му се оказало грандиозна афера. И ето че сега клонирането на ембрионални стволови клетки на човека, за суровина на които послужили клетки на възрастен човек, най-после са реалност.

Ръководителят на изследването – Шухрат Миталипов, е роден в Русия и работи в Орегонския център за изследване на примати (ONPRC). През 2007 г. Миталипов вече е успял да получи стволови клетки от ембрион на макак.

„Нашите резултати предлагат нова форма на производство на стволови клетки за пациенти с увреждания или болни органи и тъкани. Тези стволови клетки могат да регенерират и да заменят увредените, да подобрят състоянието при болести, от които страдат милиони хора”, казва в изявление Миталипов.

През септември 2010 г. Комитетът по клинични изпитания в САЩ предоставил на проф. Миталипов лиценз за провеждане на експерименти с човешки яйцеклетки и ембриони. В плановете на Миталипов били експерименти по замяна на митохондриалните гени.

Миталипов и колегите му използват метода „пренос на ядро на клетка”, който станал знаменит след клонирането на овцата Доли преди 15 години. В Орегон прилагали метода за клониране, за да получат стволови ембрионални клетки на базата на донорска яйцеклетка и клетка от кожата на пациента.

От яйцеклетката се отделя ядрото и се заменя с ядро от кожна клетка (в дадения случай на човек, който страда от т.нар. Синдром на Лий). В резултат успели да отгледат ембрион, от който взели стволови клетки.

Фелипе Проспер от университета в Навара, Испания, отбелязва, че вече съществува по-прост и евтин метод за производство на плурипотентни стволови клетки, разработен от Нобеловия лауреат Синя Яманака. Новата технология също предвижда използването на кожни клетки, но ги преобразува с помощта на белтъци в индивидуални плурипотентни стволови клетки.

Критиците на новия метод отбелязват, че всички ембриони, независимо дали са изкуствени, или натурални, може да се развият в пълноценен човек, затова е аморално да се провеждат експерименти с тях. Те препоръчват да се получават стволови клетки от тъкани на възрастни хора.

Противниците на метода смятат, че не е етично да се правят експерименти с човешки ембриони, и настояват да се въведе забрана за тях.

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори