Има теч от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В крайна сметка свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика може и да не спи. Доскоро учените вярваха, че свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е спящ гигант. Периодично се събужда, за да погълне всяка звезда от газови облаци, която падне в нея. След това освобождава радиация и частици в космоса в гигантска енергийна струя.

Учените смятат, че най-големият изблик от черната дупка в центъра на нашата галактика е настъпил преди около два милиона години. Въпреки това бяха открити нови доказателства, че избухването все още може да бъде активно.

Телескопът Хъбъл откри косвени доказателства, че черната дупка все още тлее след избухването преди два милиона години. В момента астрономите проучват данните, които Хъбъл е открил. Тези данни включват снимка на ярък възел от газ, който Хъбъл засне на около 15 светлинни години от черната дупка.

Въз основа на информацията изглежда, че невидим шлейф е ударил газа. Хъбъл все още не е успял да разгледа и проучи подробно струята от газ, така че НАСА я нарича „джет-фантом“. Въпреки това, въз основа на доказателствата, учените смятат, че това може да бъде струя енергия, която датира отпреди няколко хиляди години.

Няколко изследователи се занимават с теча от черната дупка и наскоро публикуваха проучване за това в Astrophysical Journal. В него Джерард Сесил, един от авторите на изследването, пише, че „централната черна дупка е динамично променлива и в момента е изключена“. Сесил инспектира многовълнови наблюдения, като разглежда части от данни, заснети от няколко различни телескопа. Чрез своите открития той вярва, че черната дупка изригва мини струи всеки път, когато погълне нещо.

Нещата, които свръхмасивната черна дупка поглъща, могат да бъдат незначителни като облак газ. Или могат да бъдат големи колкото звезда. Сесил казва, че шлейфът от струята газ заснет от Хъбъл е просто остатък от предишен изблик. Въпреки това, в бъдеще бихме могли да видим по-голямо избухване, което разпространява струята дори по-далеч, отколкото вече е. Ако това се случи, черната дупка ще изпусне още повече частици и радиация в космоса.

Междувременно учени като Сесил изучават подобни галактики, които се намират отвъд ръба на Млечния път, за да научат повече за това как работят свръхмасивните черни дупки. И как те биха могли да повлияят на галактиките, които са се натрупали около тях.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори