Интелигентните извънземни цивилизации могат да наброяват 36

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Това е заключението на ново изследване от Нотингамския университет. Въпреки че няма доказателства за междугалактическия живот, който би могъл да общува с хората, изчислението е определило колко различни видове цивилизации трябва да търсят учените.

Изследователите също добавят, че ние „няма да бъдем изненадани“ от извънземния живот и че той вероятно ще бъде подобен на този на човечеството.

Според учените, средното разстояние до тези цивилизации ще бъде 17 000 светлинни години, което с днешната технология би направило шансовете за среща с такъв живот много малки. Те определиха, че човечеството вероятно ще трябва да оцелее още 6 120 години за да се постигне двупосочна комуникация с други цивилизации.

Изследването е публикувано в Astrophysics Journal и се основава на предположението, че интелигентният живот би се развил на други планети по същия начин, както на Земята.

Те използват теория, наречена астробиологична граница на Коперник, с която учените прилагат еволюцията в космически мащаб.

Тяхното изчисление е прецизиране на измислен през 1961 г. от Франсис Дрейк модел, който поставя седем критерия за извънземния живот, вариращи от броя на звездите в галактиката до наличието на откриваеми електронни сигнали. Оценките, използващи това уравнение, обаче дават разнопосочни, резултати и вероятност за съществуване на извънземни цивилизации от нула до много милиарди.

Има две астробиологични граници на Коперник, които диктуват, че интелигентният живот се формира за по-малко от пет милиарда години, или след около пет милиарда години, въз основа на факта, че на Земята общуваща цивилизация се е образувала след 4,5 милиарда години. Интелигентният живот би се сформирал в това време само за планети, които са като Земята в обитаема зона на звезда и имат правилното разпределение на елементите.

Един от водещите автори на изследването, Том Уестби казва: „Според критериите, при които е необходимо съдържание на метали, равно на това на Слънцето (Слънцето е сравнително доста богато на метали), изчисляваме, че трябва да има около 36 активни цивилизации в нашата галактика „.

Учените преценяват броя на Комуникационните извънземни интелигентни цивилизации (CETI), които са цивилизации, подобни на тези на Земята, които излъчват радиосигнали в Космоса, използвайки тези критерии.

Професорът по астрофизика в Университета в Нотингам Кристофър Конселис ръководи изследванията. Той каза: „Трябва да има поне няколко десетки активни цивилизации в нашата Галактика при предположението, че са необходими пет милиарда години, за да се формира интелигентен живот на други планети, както е на Земята.“

Друг фактор в уравнението е колко дълго технологията, използвана от интелигентните цивилизации, като телевизия и сателити, излъчва сигнали в космоса. Нашата технологична цивилизация е на 100 години и ако други са на сходна възраст, тогава в нашата галактика ще има около 36 съществуващи интелигентни технически цивилизации.

Това е долната граница, казват учените, което означава, че ако е вероятно нашата технологична цивилизация да продължи съществуването си много повече от 100 години, вероятно в космоса ще има много извънземни общности.

Ако бъдат открити всички цивилизации, казаха учените, те биха могли да определят колко дълго човечеството може да оцелее. Изследователите казват, че ако се установи, че интелигентният живот е общ и има много десетки цивилизации, можем да очакваме технологичната цивилизация на човечеството да продължи няколкостотин години. Ако не, тогава това не обещава нищо добро за дълголетието на човешката раса.

Според професор Кристофър Конселис, „търсейки извънземен интелигентен живот – дори ако не намерим нищо – откриваме собственото си бъдеще и съдба.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори