Истината за пчелите може да жили: Те са свързани с продължителността на живота ни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако вярвате, че Земята е кръгла – каквато тя е – може също така да приемете, че има циклични процеси на тази планета, безкрайни заобиколни начини, по които всички форми на живот са взаимосвързани, които все още се опитваме да разберем в глобален мащаб. Обилните валежи в Калифорния, например, влияят върху потока на хранителни вещества през ландшафта, което оказва влияние върху изобилието и функционирането на морския и сухоземен живот, което пък може да промени риболова и производството на култури, а това може да повлияе на разнообразието и наличността на храна в цялата страна, което от своя страна засяга човешкото здраве, а това влияе на работата ни, за да защитим достъпа до хранителните вещества, от които се нуждаем, за да живеем…

Дори климатът се променя с течение на времето в естествени цикли, като вулканична дейност и неестествени цикли, предимно изгарянето от хората на изкопаеми горива, които се носят около повърхността на тази сфера, на която живеем. Позовавайки се на една от нашите най-широко признати връзки с други форми на живот на тази планета – че много растения, които ядем, изискват опрашване от животни – цитат, често приписван на Алберт Айнщайн, гласи нещо подобно: „Ако пчелите изчезнат, хората ще имат само четири години живот .“ Дали наистина го е казал, може никога да не се разбере.

Надяваме се, че никога няма да бъде проверено дали е вярно, въпреки че нарастващите доказателства сочат, че правим всичко възможно: човешката дейност е свързана със 76% спад в биомасата на летящите насекоми през последните десетилетия и се очаква 40% от видовете насекоми да бъдат изправени пред риск от изчезване в годините напред. С всичко, което сега знаем за циклите, можем да очакваме, че намаляването на опрашителите ще доведе до намаляване на наличността на храна, което ще намали човешкото здраве и продължителността на живота. Учените са свързвали тези отделни точки преди. Но ново проучване доведе тази мрежа от истини до пълен кръг в глобален мащаб.

Често здравословния начин на живот се свежда до това да се уверите, че получавате достатъчно ключови хранителни вещества, намиращи се в пресните храни, липсата на които може да причини не само скорбут, класическата чума на моряците, които са твърде дълго в морето, но и по-модерното хранене, свързано със сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и много видове рак. Сърдечни заболявания, рак, инсулт и диабет са четири от осемте водещи причини за смърт в Съединените щати, според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, което предполага, че нашият технологичен вид може да се справя по-добре просто с истинска храна.

Но наличието на тези храни в килера зависи от нещо повече от намирането на време за пазаруване. Глобалната селскостопанска икономика е голяма машина с много зъбни колела, които се въртят и задържат въз основа на фактори като изменение на климата, суша, химическо замърсяване, транспорт, трудови практики и липса на опрашители.

В изследователска статия, публикувана миналия месец в списанието Environmental Health Perspectives, учените комбинираха много от тези зъбни колела в един анализ и заключиха, че липсата на диви опрашители, обикалящи плодовете, зеленчуците и ядковите култури, е довела до ограничена регионална наличност на питателни храни и преждевременната смърт на между 86 000 и 691 000 души по света. Много от тях вероятно са по-бедни жители на по-богати нации, където намалената наличност на здравословни храни, внесени от далечни региони, ще направи пресните храни по-малко достъпни.

Работниците в областта на климата и земеделието: изменението на климата може да повиши цените на продуктите, забавяйки борбата за справедливост в храните „Лекарите и професионалистите в областта на общественото здравеопазване по целия свят започват да осъзнават, че ръцете ни са вързани“, каза Самуел Майерс, изследовател, фокусиран върху планетарното здраве в Центъра за околна среда на Харвардския университет и старши автор на доклада.

„Ние не можем да вършим ефективно работата си, като опазваме човешкото здраве в бъдеще, докато животоподдържащите системи, от които всички ние зависим, се разпадат под тежестта на нашия екологичен отпечатък.“ Учените се задълбочиха, за да изчислят, че между 37 000 и 305 000 души умират неестествено преждевременно поради липса на консумация на плодове, между 21 000 и 151 000 души страдат от фатални здравословни заболявания, свързани с недостатъчен достъп до ядки, и между 31 000 и 251 000 живота са прекъснати всяка година от недостатъчно ядене на зеленчуци. (Чувствайте се свободни да споделите тази хапка с децата на вечеря тази вечер.)

Ако това звучи като големи числени диапазони, те са. Посоченият „доверителен интервал“, както се нарича тяхното очаквано разпространение на броя на смъртните случаи, е очаквана мярка за научна несигурност, която е резултат от опита да се моделира нещо толкова сложно, недостатъчно проучено и взаимосвързано като влиянието на опрашителите върху нашето здраве. Научното моделиране също се случва в цикъл.

Изследователите започнаха с оценки на добивите на култури, базирани на данни от глобална мрежа от ферми, каза Матю Смит, учен по здравеопазване на околната среда в Харвард, който беше първият автор на изследването. След това те взеха предвид разликата между това, което се отглежда в момента, и колко повече плодове, зеленчуци и ядки биха могли да бъдат произведени, ако имаше достатъчно опрашители. Техният отговор на този въпрос е 25%, което означава, че една четвърт от потенциалните плодове, зеленчуци и ядки не успяват да се материализират поради неадекватно опрашване.

Смит каза, че те са „преодолели тази празнина“, като са изчислили как производството на храни във всяка страна би било различно в един свят, богат на опрашители. „И точно тогава се задейства моделът на икономическа търговия“, каза Смит. „Ако всяка държава произвежда някакво допълнително количество храна, как реагира светът на тази промяна в производството? Може да изнасят много повече от тази храна или може би ще имате достатъчно потребители в страната, така че хората да я ядат в страната. Това са всички тези глобални икономически сили, които управляват кой ще яде тази храна.“

И накрая, учените са използвали данни за регионалната честота на специфични заболявания, за да видят как промените в консумацията на плодове, зеленчуци и ядки могат да се превърнат в различни здравни резултати. След това се връщат в началото и променят модела още няколко пъти, като прецизират статистическите модели въз основа на тяхното разбиране за тези сложни системи. Това, което ги кара да се чувстват комфортно с резултатите от много слоеве на моделиране, казва Майърс, е, че всяка от оценките, които свързват, е доста добре установена сама по себе си и разликата от 25% опрашител е изчислена от емпирични наблюдения, произтичащи от мрежа от около 300 ферми на четири континента.

„Насекомите и другите животни (като опрашители) са отговорни за по-голямата част от калориите в нашата диета и дори за по-голям брой хранителни вещества“, каза той. „Никой не е успял да свърже точките между намаляващите популации на опрашители и последиците за човешкото здраве. И така, това е видът работа, която обичам да върша: съчетаване на разбиране в различни дисциплини, за да се стигне до разпознаване на значението на една естествена система за здраве и благополучие.“

Това, което проучването от Харвард не успя да включи в своето моделиране върху опрашителите и храненето, беше хранителното здраве на самите пчели. „Пчелите се нуждаят от определени хранителни вещества по различно време и това, с което решават да се хранят в даден ден, зависи от това, от което вярват, че имат нужда“, каза Ник Айвърс, докторант по интегративна биология в Тексаския университет, Остин. „Има основни липиди, протеини, въглехидрати, от които се нуждаят, за да оцелеят.“ Айвърс публикува статия тази седмица в списание Science of the Total Environment, която споделя резултатите от своето проучване за това как податливостта на земните пчели към паразити е свързана с ландшафтни особености като планини и океани, които прекъсват полетите за търсене на храна и разпространението на генетичната променливост.

„Генетиката и податливостта към паразити са наистина тясно свързани“, каза той. „Колкото повече генетично разнообразие има индивид или популация, толкова по-малко паразити ще намерите в тази популация.“ Един град например, който е по-труден за пчелите да се движат, за да намерят подходящия вид флорални ресурси, поставя по-голям физиологичен стрес върху пчелата, търсеща храна. Както при недохранените хора, това ограничение прави имунната система на пчелите по-малко способна да се бори с патогените, които могат да срещнат, докато посещават цветя, докоснати преди това от заразени пчели.

Но има естествена противоотрова, ако пчелите имат достъп до нея. През 2018 г. друга група изследователи установиха, че слънчогледовият прашец изглежда има медицинска стойност за пчелите. Земните пчели и медоносните пчели с адекватен достъп до почистващ слънчогледов прашец са успели да контролират своите патогенни натоварвания, заключават изследователите, основно като ги изхвърлят.

Връзката между това как борбата на пчелите с паразити и патогени засяга способността им да опрашват не е добре разбрана, каза Айвърс. Но от тази колекция от скорошни проучвания става ясно, че пейзаж, който не поддържа храненето на пчелите, може да се превърне спираловидно в една планетарна система от недохранени хора.

„Знаем, че патогените могат да променят поведението на пчелите при търсене на храна и това може да доведе до някои ефекти върху храната, която ни е на разположение за ядене“, каза той. „Мисля, че по-големият проблем е, че имаме огромни земеделски екосистеми с много малко естествено покритие в околната среда, така че пчелите са принудени да гнездят и да се хранят само при тези култури, които не винаги са подходящи за тях и няма да осигурят добре оформеното хранене, от което се нуждаят, за да се борят със заплахите, да поддържат метаболизма си и да се възпроизвеждат.“

Един лъч надежда, който наднича през дъждовните облаци, блъскащи западното крайбрежие напоследък, е, че паразитите всъщност могат да бъдат отмити от цветята от добра буря. Но тъй като климатът се затопля и изостря рекордната суша, патогените може да станат по-трудни за избягване на пчелите, търсещи храна.

„Валежите определено ще се променят с изменението на климата и ще видим все по-големи и по-големи вариации в паразитизма в резултат на това“, каза Айвърс. А за по-голямата част от видовете пчели — различни по своя размер, форма, цветове и поведение при опрашване — които прекарват зимата, развивайки се от яйца до възрастни в подземни гнезда, наводняването представлява изцяло ново предизвикателство. „Цветята определено се измиват в Калифорния в момента, така че предаването вероятно е ниско“, каза Айвърс. „Повече се тревожа за всичките 80% пчелни видове, които гнездят в земята, защото по същество те също се отмиват. С количеството дъжд, което получаваме, бих очаквал да видя по-малко пчели през пролетта.“

За щастие, докато Калифорния може да няма големи възможности да използва проблема си с наводненията, за да реши проблема със сушата, онези, които разбират природата като работеща в поредица от взаимосвързани цикли, могат да започнат да работят върху решаването на проблемите с храненето на пчелите и паразитите, за да поддържат селскостопанския цикъл, който доставя плодове, зеленчуци и ядки в такт. За да помогне на пчелите да задоволят своите хранителни нужди, така че вие ​​да можете да задоволите вашите, Смит предлага да създадете среда за опрашители чрез засаждане на цветя в празни пространства, които няма да бъдат обработвани, където пчелите могат да се хранят и да гнездят необезпокоявани.

Поддържането на някои пейзажи в дивата природа спомага за насърчаването на здрави пчелни популации в околните райони. Ограничаването на употребата на пестициди, особено на неоникотиноиди, за които е известно, че убиват и дезориентират пчелите, ще предпази естествения природен цикъл с участието на пчелите. И планирането на разнообразие от цветя, така че нещо винаги да цъфти наблизо, помага на пчелите да оцелеят при пропуски в наличността на цветя. Слънчогледите, отбеляза Айвърс, винаги са добър избор.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни · Здраве · Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори