Изкуствен интелект на DARPA рискува да прекрачи границата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© DARPA
Антония Михайлова

Отбранителната научна агенция DARPA готви за старт почти 4-годишен проект по разработка на изкуствен интелект, който може да се обучава сам и да се самоусъвършенства.

В новия проект не става дума за моделиране на човешки мозък и компютърни модели. Този път в близка перспектива много учени смятат, че човешкият мозък още е задънена улица заради изключителната си сложност и слабо изучените принципи на работата му.

В DARPA планират да тръгнат по друг път – да построят машина, която ще се учи с помощта на вероятностни алгоритми, тоест да пресява огромни бази данни и да избира най-добрите варианти за решаване на проблемите. В хода на тази работа изкуственият интелект ще се учи и след известно време ще може лесно да решава прости задачи. Именно с такива проекти във фантастичните романи започва бунтът на машините и гибелта на човечеството.

Специалистите от DARPA предлагат на частни компании за 46 месеца да разработят нови технологии във вероятностното програмиране за самообучаващи се машини, съкратено PPAML. Технологията PPAML ще помогне на военните по-ефективно да решават много аналитични задачи, които днес изискват огромни човешки ресурси. Например самообучаващата се машина ще бъде много полезна в разузнаването, наблюдението, разпознаването на реч, шофирането на автомобил, пресяването на информация в търсенето на ценни данни и т.н.

Трудно е да се каже доколко реално е в близките няколко години създаването на такава сложна система от изкуствен интелект. Сега има много автоматични аналитични инструменти, които облекчават работата на хората, но засега нито един от тях не е способен на реално самообучение.

Засега най-висшето достижение на технологиите с база данни е събирането на архивни изображения. Затова в DARPA подчертават, че алгоритмите на PPAML ще бъдат доста по-сложни, например те ще могат да обединяват информация от различен тип, самостоятелно да филтрират търсене и въз основа на получените данни да формулират решение.

Източник: CNews R&D

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори