Изкуствен интелект победи военни пилоти в симулация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Новият изкуствен интелект ALPHA успя да победи професионален експерт в симулация на въздушен бой. Програмата е разработена от учени в университета в Синсинати с изследователска цел, а създателите се надяват, че ще се окаже полезна и в реални условия. Новината е публикувана на сайта на университета.

ALPHA е бил тестван от полковника в оставка от ВВС на САЩ Джин Лий, който притежава солиден боен опит и е експерт по тактика на въздушния бой. Според разработчиците изкуственият интелект на програмата представлява пробив в областта на системите за контрол, а работата му се основава на размитата логика. Основната му цел е управлението на „вражеските самолети“ в симулациите на бойни полети.

Полковник Лий не само се оказал неспособен да победи програмата в симулацията на въздушно сражение, но и „умирал“ всеки път, когато водел продължителен бой. По думите на военния експерт, той бил удивен от факта, че ALPHA всеки път успявала да предвиди намеренията му и мигновено да реагира с конкретни контрадействия. Изкуственият интелект успявал всеки път да избегне попаденията на снаряди и мигновено преминавал от отбранителна към нападателна тактика при необходимост.

ALPHA успяла да „разбие“ и други експерти, които се пробвали на симулатора срещу нея и побеждавала дори тогава, когато разработчиците умишлено занижавали по електронен път характеристиките на нейните самолети – скорост, точност на изстрелите и т.н.

Програмата е разработена от компанията Psibernetix Inc, основана от завършилия Колежа по инженерни науки при Университета в Синсинати Ник Ърнест. В авиацията изкуственият интелект се използва за изследователски инструмент за изучаване действията на пилотирани и безпилотни летателни средства в симулационна среда.

Създателите се надяват, че подобрена версия на ALPHA може да участва в реални бойни действия с контролиране на безпилотни летателни апарати, координиране на действията на бойните пилоти, контролиране на маневри за избягване на вражески ракети и разгадаване ходовете на врага.

Работата на ALPHA се основава на размита логика, което представлява направление в модерната математика, което изучава „хлабавите“ правила. Става дума например за размити и неясни съдебни решения, които които не почиват на законите на традиционната логика, но са близки и подобни на решенията, които хората най-често взимат.

Категории на статиите:
Математика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори