„Излел е Дельо Хайдутин“ ще напусне влиянието на Слънцето след 10 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL
Антония Михайлова

Учените разкриха тайната на автоматичната междупланетна станция „Вояджър 1“. Тя е станала първият ръкотворен обект, излязъл в междузвездното пространство (но не е напуснал Слънчевата система). Резултатите от изследванията на авторите са публикувани в сп. Astrophysical Journal Letters, пише Eurekalert.

Експертите са успели да отговорят на въпроса за разминаванията в данните, получени от сондата в средата на 2012 година, когато „Вояджър 1“ излезе в междузвездното пространство (тоест напусна хелиосферата), с други наземни и орбитални наблюдения. Специалистите се интересували от данните за магнитното поле в областта, в която се намира „Вояджър 1“.

Данните от станцията свидетелствали, че след своето 35-годишно пътешествие сондата е напуснала пределите на хелиосферата – магнитния аналог на атмосферата на планетите. През декември 2011 станцията се озовала в хелиопаузата, отделяща хелиосферата от междузвездното пространство.

Тогава „Вояджър 1“ наблюдавал стократно увеличение на количеството високоенергийни електрони, летящи към Слънцето от междузвездното пространство. След това, в първата половина на 2012 г., станцията фиксирала нарастване на нивото на галактичните космически лъчи.

В края на август 2012 тя престанала да наблюдава значимо количество частици слънчев вятър, напуснала хелиосферата и излязла в междузвездното пространство. Но не всички учени смятат, че станцията е преодоляла хелиопаузата, където протича спиране на слънчевия вятър от междузвездните частици.

Тези изследователи смятат, че преходът през хелиопаузата трябва да се съпровожда с отличително изместване в наблюдаваните характеристики на магнитното поле, каквото не се наблюдавало. Освен това посоката на магнитното поле в района на „Вояджър 1“ се отклонява с 40 градуса от очакваното.

© Kristi Donahue, UNH-EOS

© Kristi Donahue, UNH-EOS

Измервания, проведени с помощта на спътника IBEX (Interstellar Boundary Explorer), предназначен за изучаване на границите на Слънчевата система, показали, че наблюдаваната от „Вояджър 1“ посока на магнитните линии се явява правилна и свързана със смущенията, които оказва Слънчевата система на галактичното магнитно поле.

Според изчисленията на учените през 2015 година „Вояджър 1“ ще напусне пределите на смутеното поле. Специалистите отбелязват, че не само за пореден път са успели да потвърдят, че станцията е напуснала хелиосферата, но и да установят, че след десет години тя ще се озове извън зоната на влияние на Слънцето.

Станцията „Вояджър 1“ е изпратена в Космоса на 5 септември 1977 година. Нейната цел е определяне на границите на Слънчевата система. На станцията се намира златна плоча, на която е посочено положението на Земята и са записани няколко изображения и звуци. Сред тях е и песента „Излел е Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска.

В момента „Вояджър 1“ е най-далечният и най-бързодвижещ се ръкотворен обект. Станцията се намира на повече от 130 астрономически единици от Слънцето. Една астрономическа единица се равнява на разстоянието между Земята и Слънцето, и се оценява приблизително на 150 млн. километра.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори